Алое вера – здраве и красота от прирoдата

Aloe-Vera

Алое вера е не само красиво и лесно за отглеждане в домашни условия саксийно растение. Като такава е известно и силно лековитите си качества.

Известно още от древността, днес тази сочна растителна алое вера е намерила широко приложение, както в домашния градина, така и в козметиката, както и в медицината. Как да извлечем ползите от качествата му, научете сега:

Най-ценното активно вещество в алоето се нарича ацеманан – полизахарид, който се съдържа в листата на растението. Той е мощен имуностимулант и се произвежда в организма ни до навлизането в пубертета, като помага на раните при децата да се укрепят по-бързо. Ацеманантът се натрупва в мембраната на клетките, подсилва имунната система и засилва процеса на регенериране на кожата, стените на кръвоносните съдове и костите.

Алоето със своите лечебни качества действа противовирусно и влияе добре на гастроинтестиналния тракт.
Алое срещу менструалните проблеми – нередовен цикъл, болки, спазми и така нататък – всяка жена се сблъсква с тях ежемесечно. Рецептата за лек против тях е 25 мл сок, два пъти на ден. Той регулира обмяната на веществата, благоприятства възстановяването на мозъка на матката и на цикличното производство на хормоните естроген и прогестерон.
Алое помага при чувството за тежест и газове в стомаха – 20 мл сок от алое вера, пият се три пъти на ден. Друга препоръка е да добавите към салатата няколко кубчета гел от алое вера (можете да направите прясно отрязано листото, като премахнете бодлите и извадите гела от кожата).
Алое при алергии– с помощта на алое вера може да се балансира прекомерната имунна реакция. За целта в продължение на няколко месеца пийте сок от растението – отначало по 20 мл на ден. Щом състоянието ви се подобри, са достатъчни 15 мл. Ако кожата е раздразнена, може да я охладите и успокоите с компреси от алое вера.
Съвет: когато купувате сок от алое вера, винаги четете етикета с съставките и силата на алое вера . Сокът не трябва да е разреден с вода, нито да съдържа консерванти. Готовите напитки съдържат малка част от алоето и много консерванти, които съответно не са подходящи за лечебни цели.алое вера