Може ли да ядете гъби

гъбите

В сезона на есента и настъпващото дъждовно време, все повече от нас избират да ходят на походи в гората, а някои дори се интересуват от гъби и гъбарство. И тук е мястото да споменем, че може да ядете гъби, но много внимателно!

Гъбите – полза или вреда

На фона на многото публикации и телевизионни репортажи за чести отравяния с гъби, все повече си задаваме въпроса: Можем ли да ядем тези дарове на гората, така нареченото „горско месо“?

Имайки предвид най-новите изследвания на учените и заключенията на лекарите по проблема с гъбите, днес ще се спрем именно на тях.

Яденето на всякакъв вид гъби, може да доведе до отравяне, включително до смърт. Всичко зависи от технологията на тяхното приготвяне, дозата, както и от възрастта и състоянието на човека.

Сред ядливите гъби има около 150 вида, а негодните (отровни гъби) са около две дузини. Тези отровни гъби не са предмет на никакви условия за обработка. Трябва да ги познавате „на очи“.

гъбите

Ядливи гъби

Сред ядливите гъби трябва да се обърне специално внимание на някои видове и техните ценности. Ако позволите, дори малки отклонения в метода на тяхното приготвяне, може се стигне до отравяне.

Токсичността на отровните гъби се причинява от съдържащите се в тях отровни вещества. Последните действат, върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, върху централната нервна система, бъбреците и черния дроб.

Всички гъби, предвид лошата екология е най-добре първо да се варят, а след това се пържат. Ароматните вещества на гъбите повишават вкуса им и усилват секрецията на стомашен сок.

Гъбите са богати на:

В гъбите има много протеини, не по-малко, отколкото в месото. Да вземем например манатарките. В тях има дори повече протеини, отколкото в много видове животински продукти.

Гъбичните протеини съдържат редица основни аминокиселини, от които тялото ни се нуждае. Всички гъбни мастни вещества, включително лецитин, имат високо ниво на усвояемост – до 93%.

Количеството на гъбните въглехидрати е по-малко, отколкото в зеленчуците, а тяхната усвояемост също е висока. В гъбите има и витамини от групи B, D, A, C.

Наборът от минерали ги прави много ценен хранителен продукт. По съдържание на цинк гъбите са лидери, сред представителите на растителния свят. По присъствието на фосфор гъбите могат да бъдат сравнени с рибите. Подобно на ракообразните и насекомите, те насърчават отстраняването на соли на тежки метали от тялото. Най-голямо количество активни вещества е концентрирано в гъбните шапки.

Протеините и мазнините в гъбите се разграждат много бързо, така че дори ядливите, бързо могат да станат отровни. Ако гъбите се събират на влажен въздух, трябва да се приготвят и консумират веднага. При такива гъби процесите на гниене са два пъти по-бързи от обикновено.

гъбите

Вреда и съчетания с гъбите

Почитателите на алкохола, също трябва да знаят, че когато консумират от него, яденето на гъби като лека закуска е вредно. Под въздействието на алкохол гъбните протеини се коагулират и практически не се усвояват. Те преминават в категорията на несмляна храна.

В някои гъби, има токсин, наречен мускарин, който не е безвреден. Такава отрова може да причини голяма вреда на пациенти с урологични проблеми.

Токсините в гъбите се натрупват, докато растат. Следователно всеки вид от може да е изключително отровен. С разклонения мицел в арсенала си, те могат да натрупват голямо количество химически съединения от въздуха и почвата.

Гъбите, събрани на по-малко от 100-150 м от оживени пътища, на няколко километра от химически заводи не са препоръчителни за консумация. Такива могат да се нарекат „съкровище на тежки метали“, от които преобладават олово, живак, кадмий и др.

Отравяне с гъби

За отравяне е достатъчно да изяде, дори само 30-40% от тялото на гъбите. Симптомите на отравяне са общо неразположение, гадене, коремна болка, повръщане и диария, няколко часа след хранене. Важно е да се отблежи, че при съмнения за отравяне с гъби, трябва да се потърси незабавно медицинска помощ. Много видове гъби имат леко затишие на симптомите, което е подвеждащо, докато състоянието не се влоши рязко.

гъбите

Общи правила за бране на гъби

След като донесете гъбите у дома, ако имате време, веднага започнете да ги сортирате по вид.

Съхранявайте само на хладно място, за предпочитане в хладилник, не повече от 40-45 часа.

Никога не опитвайте сурова гъба.

Не берете старите на вид гъби.

След домашно консервиране (никога не затягайте плътно капака), загрейте гъбите за 20-25 минути. Рецепта за гъби на тиган тук. Това трябва да се направи, за да се убият спорите на ботулизма, които не загиват, когато са запазени.

И още няколко полезни съвета:

Гъбите, включително отровните, не се различават по вкус и мирис. По време на периода на готвене чесънът и лукът в същия съд с гъби потъмняват. Тази черта е обща, както за добрите, така и за лошите гъби. Същото се случва и с метала, който се слага заедно с гъбите, за да се разкрият уж видовете, които не се ядат сред тях. Металът (обикновено сребро) се окислява от действието на аминокиселини, където има сяра. Това се отнася за всички, не само за отровните гъби.

Противопоказания

Ястията с гъби не трябва да се използват при заболявания на черния дроб, бъбреците, жлъчните пътища, панкреатит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, подагра, заболяване на жлъчния мехур.

Пожелавам на всички приятно гъбарстване и хапване на гъби. И не забравяйте, за предпазните мерки, посочени тук в статията и други достоверни източници на информация в Интернет!