Колко косми губим на ден и колко е нормално

косми

Колко косми е нормално да падат дневно

Ако, след като срешете своята коса, забележите, че на гребена са останали подозрително много косми, не бързайте да изпадате в паника…

Косопадът е естествен процес, но по някаква причина, всички се страхуват от окапването на коса. Нека разберем повече за това.

Преди да бързате към аптека или козметичен магазин, за да пометете от рафтовете всички състави, които лекуват плешивост, трябва да разберете, какво се случва. Така, първо трябва да разберете, колко коса трябва да пада на човек за ден. Тогава е препоръчително да изчислите, колко от тях всъщност отпадат от вас и едва след това, като се уверите, че проблемът наистина съществува, вземете някои мерки.

Колко коса, обикновено губи човек на ден?

Както всички други клетки в тялото ни, скалпът е в процес на постоянно обновяване. Приблизително 9% от цялата коса на главата е в телогенна фаза. Това означава, че през следващите 3-4 месеца така или иначе трябва да падне определено количество коса. Това прави място за нови косми. Всяка коса живее около 5-7 години, след което отмира и на нейно място расте нова.

Броят на паднали косми от главата, всеки ден е чисто индивидуален показател.

Той зависи от много фактори, преди всичко от общия брой косми по главата. Последното от своя страна също е пряко свързано с цвета.

  • Така, блондинките имат най-голямо количество коса, около 200-250 хиляди.
  • Притежателките на червената и черната коса са с около 90-120 хиляди.
  • Кафявите и светлокосите хора имат коса със средна дебелина и броят им достига средно 150-180 хиляди.

Тези цифри могат да варират в доста широки граници, независимо от цвета на косата, под влияние на наследствеността, здравето, възрастта и редица други фактори. По този начин дневната норма загуба на коса за блондинките е около 100-150, а за брюнетките и червенокосите, с удебелената коса, около 60-90 броя на ден.

Как да изчислим загубата на коса за един ден?

Нормата за хората с кестенява коса е приблизително на средно ниво. В допълнение, не бива да се забравя за сезонните цикли. През пролетта броят на космите, които са паднали ще се увеличи, но това не е повод за тревоги, тъй като скоро всичко се нормализира естествено.

Вижте и по темата: Съвети около присаждане и възстановяване на загубена коса

Причини за косопад

Методът за изчисляване на косопада на ден е доста прост.

  1. Не мийте косата си три дни.
  2. На сутринта на четвъртия ден съберете косата от леглото и пребройте падналите косми, запишете броя им.
  3. Затворете сифона на ваната с фина решетка и измийте косата си, след това съберете цялата коса във ваната и пребройте, добавете този номер към първия.
  4. Изсушете косата си по естествен път (без сешоар), срешете с дървен гребен.
  5. Съберете косата от гребена, пребройте, добавете номера към предишните.
  6. Вечер отново срешете косата и пребройте останалите косми, върху гребена, добавете към сутрешното количество. Това ще е дневното количество косопад.

Важна забележка:

Трябва само да вземете предвид космите, върху които има бяло връхче. Това означава, че те наистина са паднали и не са се откъснали.

Ако имате повече косми без крайчето, отколкото с него, това наистина е тревожен знак. Повишената чупливост на косата показва тяхното отслабено състояние, което може и трябва да бъде причината за спешното посещение при трихолога.

Косопад: анализ на причините

В допълнение към естествения процес по смяна на косата, има редица причини, които могат да увеличат загубата на коса.

Например, авитаминоза; липса на микроелементи; общо отслабване на организма след заболяване; стресово състояние, депресия; заболяване на скалпа; прекомерен ентусиазъм и манипулации с косата. Например: горещо или къдрене, боядисване, изправяне и др. Във всеки случай, ако косата ви пада повече от обикновено, трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

Вижте и темата: Топ 10 начина да върнем блясъка в скучната прическа

Прегледът ще помогне да се установи причината за неприятностите и лекарят ще предпише адекватно лечение. Така, в същото време си струва да се използват традиционни мерки за укрепване. Например, втриване на масло от репей в скалпа, измиване с билкови отвари, маски за коса, подходящи за конкретното състояние.