Как да се предпазим от болести по наследство

Генетичната предразположеност

Генетичната предразположеност към определено заболяване, вече не е присъда, която ни обрича да развием болести по наследство.

Благодарение на новите открития в областта на генетиката, имаме право на „помилване“. Ето какви контрамерки можем да вземем.

Как да се предпазим от болести по наследство

Кръвната връзка е основният фактор, затова е добре да изучите историята на заболеваемостта в семейството си. Проучете: Тайната между съдба и генограма.

Родословно дърво на здравето

Започнете със себе си. Опишете всички нарушения и диагнози, които са ви поставяли досега. Отбележете, на каква възраст са започнали проблемите.

След това съставете списък на кръвните си роднини поне две поколения назад, включително и починали. Запишете, каквото знаете за здравето им, разпитайте други близки за болестите в рода ви. Отбележете кои сведения са точни, кои остават непотвърдени.

Кога да изострите вниманието си към болестите по наследство

В случаи, когато при ваши кръвни роднини се наблюдават следните симптоми:

  • умствена изостаналост, вродена глухота или са глухи и неми по рождение;
  • нарушено зрение;
  • мускулна атрофия или хипотрофия, хипертрофия, спастични тикове, парализи, нетравматично куцане, нарушение на походката или друга недъгавост;
  • вродени деформации на черепа, лицето, гръдния кош, крайниците, пръстите, скъсена бедрена кост, трошливост на костите;
  • прекалено суха или вроговена кожа на дланите, ходилата или други части на тялото, липса на нокти, кафяви петна и множество образувания като брадавици и подобни по кожата, прекалено рядка или пълна липса на коса, не поникнали зъби;
  • чести кръвотечения, увеличен черен дроб по рождение;
  • вроден порок на сърцето;
  • недоразвити полови органи и вторични полови белези, свръх тегло.

Какви контрамерки да вземете при болести по наследство

РАК

Ако трима или повече ваши близки родственици са се сблъсквали с това заболяване, може да се говори за предразположеност към онкоболести в семейството ви. Това е заложено и в самата генограма.

Профилактика

Следете за поддържане на хормоналния баланс в организма си. Правете си редовни профилактични прегледи. Не пушете. Хранете се здравословно. Обогатете менюто си с пресни плодове, сурови зеленчуци и продукти с антиоксидантни и противоракови свойства (соя, сусам, бадеми, тиквени и слънчогледови семки, броколи, брюкселско зеле, домати, чесън, лук, някои видове гъби, кафяви водорасли, ленено семе и др). Използвайте слънцезащитни средства, през цялата година.

ДИАБЕТ

Рискът да развиете диабет тип II е около 30%, ако родителите ви страдат от тази болест.

Профилактика

Пазете се да не натрупате излишни килограми, защото наднорменото тегло действа като пусков механизъм за повишаване на кръвната захар. Внимавайте с вирусните заболявания — винаги ги лекувайте докрай, като спазвате предписанията на лекаря, за да не станат причина за отключване на заложения по наследство диабет. Редовно посещавайте ендокринолог и провеждайте необходимите изследвания за нивото на кръвната захар в организма.

ОСТЕОПОРОЗА

Ако фрактурите (счупвания на костите) след не особено тежки травми са чести във вашето семейство, има вероятност костната ви система да е с недостатъчна плътност.

Профилактика

Спрете цигарите, ако пушите и избягвайте алкохола. Ограничете употребата на сол. Включете в менюто си продукти, богати на калций и витамин D — мляко, сирене, извара, морски дарове, рибено масло, яйца, черен дроб.

Излагайте се, колкото е възможно повече на слънце, за да си набавите витамин D — той се синтезира под действието на слънчевите лъчи в кожата и косата, играе важна роля за имунната система и регулира нивата на калций и фосфор в кръвта.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

При един родител с наднормено тегло има 25% опасност да натрупате излишни килограми.

Профилактика

Хранете се балансирано, не прекалявайте с нищо. Изследвайте редовно щитовидната си жлеза, черния дроб, надбъбречната жлеза, задстомашната жлеза. Движете се, спортувайте.

НЕРВНИ РАЗСТРОЙСТВА

Психиката е най-неустойчивата система в организма към въздействието на „дефектни гени в него.

Профилактика

Осигурете си възможно най-спокойна среда, не се претоварвайте физически и емоционално. Ползвайте почивните дни за отдих, сред природата. Пийте билкови чайове успокоително действие, спете достатъчно. Релаксирайте с йога, музика или други занимания по ваш избор. Избягвайте алкохола, сънотворните, антидепресантите. Консултирайте се с психолог, когато усетите напрежение или се чувствате прекалено стресирани.

Добра или лоша новина за болести по наследство

Израелски учени установили, че има пряка връзка, между сексуалното влечение u генома на човека. Резултатът, обаче не е много радостен: около 60% от жителите на планетата ни носят ген, който им осигурява слабо либидо.

Как да понесем този факт

Спокойно, сексолозите твърдят, че дори при неблагоприятно генно предразположение има начини да се засили сексуалното влечение.

Няма време за чакане

Ранната профилактика е най-силното оръжие, срещу атаката на заложените по наследство „мини“ за здравето ни. Съвременните учени са разработили генетични тестове, които позволяват да се открие предразположеността към най-честите многофакторни болести (развитието им зависи не от един, а от няколко гена, както и от влиянието на външната среда и начина на живот), още преди да са се появили симптомите. Благодарение на разчитането на генома и на медицинския опит може да се вземат контрамерки отдалеч и навреме.

Генетиката е млада наука, но не u зелена

Откритията й ни убеждават все повече, че в гените ни е заложена програма, която се осъществява постепенно в живота ни. Тя определя не само здравето, но и характера и способностите ни.

Какво зависи от нас

Развитието на много неразположения и сериозни болести може да бъде предотвратено или отсрочено задълго, ако водим здравословен начин на живот.

Според някои изследвания става ясно, че 1,2-3% е делът на генетичните болести от всички детски заболявания при новородените бебета.

Вече се изследват още неродените за някои наследствени заболявания и се предприемат необходимите медицински мерки.