Тайната между съдба и генограма

генограма

Тайната между съдба и генограма

Знаете ли, че семейната история, наричана често генограма, може да промени естествения ход на събитията или да допринесе за избягване на проблеми в личната съдба?!

Всеки от нас се научава да се примирява в даден етап от живота си с житейската съдба. За едни по-лесно, за други с множество и болезнени битки. Според специалистите, причината за житейската история са дълбоко стаени в семейната идилия, а какво е Генограма и с какво помага тя на повратностите в живота?!

Генограмата прилича на схема и е изображение на живота и родословното дърво. Наред с имена и рождени дати в нея се записват и важни неща за всеки от членовете на семейството. Това се прави в рамките на истории назад в поколенията и минимум от 3 такива.

Семейният психотерапевт се съсредоточава над въпроси свързани с образование, здравословно състояние, заболявания, нрави, предпочитания, начин на живот и т.н.

Следва предоставяне на информацията на друг специалист, за които тези данни са само на хартиен или друг източник и за който напълно неизвестен е произхода или членовете на даденото въпросно семейство. Този специалист има за цел да разтълкува в генограмата неща, които за нас са неизвестни.                                                                                                                                                                                                                                                  Генограмата, често се оказва ключът към анализиране трудностите и обратите в живота на хората. Тя може да определи живота на една двойка, изучавайки внимателно настояще и минало, история на рода и съвместно съществуване. Често се оказва, че една и съща съдба бива предавана в няколко поколения на два и повече рода.

Генограма през поколенията, известен и като „система на семейната психотерапия“ – известния американски психолог М. Боуен разработва този метод, на база, на който залага на предположението. Според него в едно семейство несъзнателно се повтарят едни и същи съдби. Така този модел, без да бъде искан бива разиграван през поколения и често може да се проточи в период от над 70 години.

Следва продължение…