Как да се погрижим за дългата коса след басейн или море

коса

Морето и басейнът не са страшни, когато под ръка знаем тези 7 правила и можем да се погрижим за дългата коса, ако сме плувци:

Ето как да се погрижим за своята коса на плажа

Празничният сезон е в разгара си, затова решихме да споделим с вас няколко прости съвета. Ето как да предпазите косата си от негативните ефекти на морската сол и хлора. Уверяваме ви, че след плуване в морето или в басейна, ще се върнете с красива коса и няма да ви се налага да бягате при фризьора, за да отрежете „грозотата“ в краищата.

Намокрете косата си, преди къпане

Обикновено момичетата винаги се опитват да държат главите си над водата (забравяйки колко лошо е това за врата!). И така, за да не намокрят къдриците, често напускат морето или басейна с частично или напълно мокри връхчета. За да сведете до минимум вредата от къпането, препоръчваме да намокрите добре кичурите. Това трябва да стане с прясна вода, преди потапяне. По този начин морската сол и белината ще проникнат по-малко в косата, което означава, че ефектът на изсушаване ще е няколко пъти по-малък.

Нанесете почистващ балсам или масло, преди плуване

Планът за действие е изключително прост: отидете на плаж или на басейн, намокрете косата си с прясна вода и след това нанесете незаличим балсам със силикони, Масла (кокосово масло) и / или поликватернии (например полимерът, който е добър филмообразувател). Тези съставки ще ви помогнат да заключите влагата в косата си и да се опитате да задържите солта далеч от нея. Някои американски марки произвеждат специални продукти за плувци, с което целят да защитят поне частично къдриците си.

След къпане изплакнете краищата

Веднага щом излезете от водата се отправете към душа. Така ще може да изплакнете косата си от солта или избелващото средство. Колкото по-бързо направите това, толкова по-добре за вашите връхчета. Правейки, само тези прости неща е много по-вероятно да се върнете у дома с коса, на която няма да се налага правите маски в следващите шест месеца.

Напръскайте косата с балсам на плажа

Това не е необходима стъпка, но ако имате време и желание да улесните живота на косата си, това е чудесен вариант. Вземете обикновен спрей за коса, сипете в него малко вода, изстискайте малко от балсама, разклатете всичко и нанесете получената смес, върху къдриците, след къпане. Така връхчетата ви до края на почивката определено няма да са сухи!

Не забравяйте да носите шапки

Докато лежите на плажа или се печете на слънце, не забравяйте да покриете главата си с кърпа или шапка. Това ще е най-добрата защита за косата от UV лъчи, които могат да увредят къдриците.

Измийте косата си вечерта

Ако белина или морска сол са докоснали дори леко косата ви, най-доброто решение е да измиете косата си. И не с черпак и мек безсулфатен шампоан, а с някакъв добре измиващ шампоан. За да предпазите косата от заплитане и сухота, може да нанесете балсам или масло, преди измиване. Наистина е много важно да измиете напълно солта и избелващия продукт от връхчетата на косите си. В противен случай, ще получите резултат сухота и пух.

Вижте още по темата: Опънете косата за лятото – ето как

Направете по-често дълбока хидратация

През лятото и зимата косата ни се нуждае от специални грижи, защото изсъхва много или от нагряване и резки промени в температурата, или от слънцето и къпането. Ето, защо маските са най-добрите ни приятели. Прилагайте ги толкова често, колкото времето позволява. И, за да направите ефекта по-забележим, след поставяне на маската, увийте главата си в кърпа и останете така в продължение на 10 до 40 минути.

Ако не разполагате с толкова време, лесно може да натриете мокрите къдрици с балсам. Да втривате в корените на скалпа, по цялата дължина на косата и чак до връхчетата. Подобно на масаж, с кръгови движения може да действате поне 2 минути. Това време ще е напълно достатъчно, за да бъде косата ви отново жизнена, здрава и красива.

Вижте и тези: 7 храни, които осигуряват здраве на косата

Сега можете спокойно да отидете на морето или на басейн, защото знаете как да се грижите за къдриците си.