Как да забавим стареенето

да забавим стареенето

Как да изпомпвате мозъка си, за да забавим стареенето

За да забавим стареенето, трябва да започнете с основния човешки орган – мозъка. Именно той дава командата да бъде мързелив, да бъде по-малко податлив на всичко ново. Но има решение! Използвайте съветите в тази статия, за да се включите.Ето как да да забавим стареенето

Признайте, забелязахте това отдавна – как мозъкът ви избягва необходимостта да се напряга. Колкото по-дълго живеете, толкова по-малко изпитвате желание да научите и опитате нещо ново, необичайно, извън обхвата на опита. Това е твърде сложно и тъжно, изисква големи разходи на енергия. Независимо, дали е въпрос на това да отидете в любимия си ресторант, да прочетете познат вестник, да гледате сериал и да го обсъдите с приятеля си. Такава практика е типична, когато ограничаваме опита си до обичайния набор от действия. Тя не води до нищо повече от деградация. Не вярвате?

Защо мозъкът остарява и плува в мазнини

Дори само защото е опортюнист, който мрази да работи. Като теб и мен! Защо би изучил десетки маршрути до едно кафене, когато може да избере най-бързия път и да ходи всяка сутрин на автопилот, спестявайки енергията си? Защо трябва да се напряга, да изучава нови видове професии, ако може да работи в едно и също поле в продължение на десетилетия. И така, извършвайки подобни действия, а не наистина да се поти? Това е, няма стимул! Навиците, които се коренят в главата ни, ни помагат да опростим живота си. Те са това, което ни кара да преминем към нещо по-интересно: вместо да намерим нова рецепта за чийзкейк, може да направим палачинки и да отделим останалото време на смартфона. По-лесно и по-бързо е, но по-полезно ли е?

С течение на времето ни става все по-трудно да се адаптираме към промените в света, около нас. Новостите в модата и технологиите, промените на пазара на труда, новите искания от другите – всичко това разстройва психиката и е много досадно.

Защо да промените нещо?

Беше толкова хубаво! Какъв глупак е построил новото кино, върнете старото с увиснали фотьойли и опушени тоалетни кабини. Да, бившият шеф имаше недостатъци, но ги знаехме наизуст, а новият е затворена книга! Някой предоставял ли си е шанса да се преместим в друга държава? О, няма нужда от тези трудности … да научите езика (проучете кои са 10-те най-сложни езици в света), да потвърдите дипломата, да потърсите нови приятели. По-добре да останем в блатото си.

Желанието за разграждане на мозъка

Така мозъкът се разгражда и ни дърпа към дъното, отказвайки се да се развиваме и възприемаме всички иновации с враждебност. И, ако се отдаде на това, след няколко години човек рискува да се превърне в сенилна синина, която иска всичко ново и си припомня миналото с носталгия. Имате ли нужда от него? Предлагаме ви методи, които да ви помагат да останете на тема плаване, като същевременно поддържате гъвкавостта на мисленето и оживеното възприятие.

6 доказани инструмента, които помагат да засилите мозъка си и да забавите стареенето

  1. Откажете се от обичайните си действия

Понякога е хубаво да прочетете позната книга, да прегледате любимия си филм за десети път или да купите храна в противоположния магазин. Всички вече знаете, че не ви очакват изненади, само уют и атмосфера, които се утвърждават от години. Но това е уловката! Видяхте го сто пъти, слушахте, пробвахте, обсъждахте … време ли е да промените записа? Да дадете шанс, да въведете нещо ново в живота си? Кой знае, може би ще откриете нещо друго, не по-малко интересно? Неочакван автор, страхотен стил на музика, приятен маршрут, освежаващо меню? Разбира се, трябва да се напрягате, да харчите допълнителни ресурси на тялото, време, нерви … но това ще се изплати. Определено ще намерите нещо по-добро от преди и ще разсеете обичайната скука.

Накарайте мозъка да изживее нещо ново. Това ще помогне за забавяне на стареенето!

  1. Експериментирайте с външния вид

Носите тази прическа години наред, не променяйте стила си от десетилетия и дори се задушавате със същите парфюми. Спрете да бъдете толкова предвидими! Променете поне нещо в себе си, като започнете с малък – скъп комплект дрехи, които никога не сте имали, светло палто, нова тоалетна вода. Ако сте фен на спортния стил – опитайте се да се обличате поне веднъж по делови начин и обратно. Това ще ви постави в състояние на дискомфорт, основното е да не спирате. Личността на човек се променя на всеки три години, така че защо се държите в някаква рамка?

  1. Намерете нови приятели

Звучи като предизвикателство, но защо не? Сигурни сме, че след 30 години сте ограничили кръга си от близки до минимум, защото ви е по-удобно. Не се нагаждате към никого, не се вкопчвате в никого. В същото време хората, наложени от обстоятелствата, станаха ваши приятели. Срещнахте ли някого в училище, някой се присъедини към работата или може би това е вашият съсед по принцип? Удобно. Но защо сега не намерите нов кръг от контакти, в който няма да обсъждате неуспешен живот или шефове, където да може да споделяте интереси, да научите нещо ново, да бъдете най-добрата версия на себе си?

  1. Развивайте уменията си

Танци, свирене на музикални инструменти, учене на чужд език, готвене.

Разберете какво е адреналин наркоман и узнайте за спорта рафтинг – всичко това изпълва живота ни, придава му вкус и дълбочина. Някои от натрупания опит може да ви бъдат полезни в бъдеще, осигурявайки място на Слънцето. На някои от курсовете ще срещнете хора, които са близки по дух. И някаква дейност ще помогне да не се вкисне в кризисните моменти от живота, пренасочвайки разрушителната енергия към творението. Не спирайте да изпомпвате уменията си – и ще се изненадате, колко е богат животът наоколо.

  1. Спрете да критикувате

Колкото повече недоволство показвате, толкова повече проявявате съпротивата си към промяна. Да, новото невинаги е по-добро от старото, но не е толкова лошо? Лесно е да етикетирате хората, да сложите край на някакъв вид дейност и просто да се откажете от опита да го поправите. Но това правят само слабите хора, които са твърде мързеливи, за да се адаптират към реалностите на света, да търсят нещо положително, което не са виждали досега. Опитайте се да видите нови възможности зад ъгъла. Ако има блокиран пътя за ремонт, запознайте се с нови области. Променете удобния дизайн на телефона си. Дори новите приложения, добавят дузина полезни функции. Приятел предава доверието ви? Колкото по-малко токсични хора имате наблизо, толкова по-добре!

  1. Имайте деца

Децата не са просто същества, които променят нашия свят, ролеви репертоар и ценностна пирамида. Те са източник на постоянен хаос, който принуждава родителите да изоставят моделите, които са научили. Умът им е млад и жив. Те гледат на света от различен ъгъл, задават много трудни въпроси, тестват нашата воля за сила. Вие не само ще се отегчите от тях, те няма да ви оставят да остареете по дух. Те ще отворят света наново, принуждавайки много да преосмисляте. И това е страхотно обучение за мозъка!

  1. Верига от събития, които помагат да забавим стареенето

Не забравяйте, че всичко на света е свързано. Променяйки всяка една област от живота, вие автоматично влияете на всички останали. Това са новите приятели, които могат да ви вдъхновят да промените омразната си работа. Непланираната разходка в парка ще ви помогне да съберете сили и да решите да се движите, а думите на непознат ще ви насърчат да решите труден за вас проблем.

Променяйки едно нещо, вие започвате цяла верига от промени през целия си живот. Основното е да не се страхувате, да не правите резервни копия, а да срещнете промените с думите:

„Леле, не съм имал такова преживяване!“… Само така може да забавите стареенето, като направите живота си по разнообразен и интересен начин.