Какво е тромбоза и защо е опасна

тромбоза

Каква е опасността от тромбоза и как се образува

Когато мислим за болести, които представляват заплаха за живота, най-често се сещаме за рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания, но не и за тромбоза.

Много рядко или никак не обръщаме внимание на тромбозата. Това заболяване, обаче се оказва много страшен враг.

Кръвни съсиреци: видове и причини

Кръвният съсирек е кръвен съсирек, който се образува във вените или артериите. Основната му задача е да предотврати загубата на кръв от рани и наранявания. Образува се до нараняването и затварянето на рана. Веднага щом вредата заздравее, този протектор се разтваря, без следа. Това е предназначено от природата и това е идеалният механизъм. Понякога обаче и той се проваля. В този случай кръвен съсирек се образува там, където изобщо не е необходим и започва да пречи на кръвообращението, което може да доведе до сериозни последици и дори смърт.

тромбоза

Кръвните съсиреци са артериални и венозни

Първият от тях причинява силна болка, понякога парализа. Такива признаци се появяват незабавно и изискват незабавна медицинска помощ. Венозните тромби са по-малко забележими, но не по-малко опасни. Те причиняват тромбофлебит на повърхностните вени на краката, а в най-лошия случай – дълбока венозна тромбоза. Неприятни сами по себе си, тези заболявания могат да имат ужасно усложнение – белодробна емболия. В този случай, съсирекът „ходещ“ в кръвта затваря напълно или частично лумена на белодробната артерия. В резултат на това, човек просто се задушава. До 30% от пациентите не доживяват до медицинска помощ.

Причини за венозна тромбоза

Спусъкът, за да се отключи това заболяване може да е липса на подвижност, химиотерапия и лъчетерапия, повишено съсирване на кръвта, нараняване и операция.

Причините са разделени на:

Застоял начин на живот – възникват при заседнал начин на живот и са спътници на разширените вени;

Възпалителни – появяват се при заболявания на вътрешните органи, инфекции, хирургични интервенции, наранявания; тромбоза, свързана с онкология и ендокринни нарушения.

Основните симптоми на тромбоза

За съжаление, тромбозата няма специфични прояви. Обикновено не се забелязва дълго време. Основните признаци, по които може да се подозира заболяване са: остра болка по вената; зачервяване или цианоза на кожата на възпалено място; повишаване на местната температура (невинаги се записва); подуване; свръхчувствителност.

Както можете сами да видите, тромбозата успешно се маскира като други заболявания. Само опитни диагностици могат да я идентифицират.

Какво да направите, ако се окаже, че имате горните симптоми? Не чакайте те да преминат сами. Бързо си уговорете среща с флеболог. Вашият лекар ще предпише ултразвук или венография на дълбоките вени. Кръвните съсиреци, открити навреме, макар и трудно, са лечими.

разширени вени

Профилактика на тромбоза

Движението е основният враг на болестта. Колкото повече се движите, толкова по-силен е притокът на кръв и по-малък шанс за образуване на кръвни съсиреци. Вижте повече по темата: Как да се справим с отоци на ходилата.

Пушенето, затлъстяването са рискови фактори. По-добре е да ги изключите. При дълъг полет или пътуване е най-добре да носите еластични чорапи и да ставате по-често.

Лекарството за профилактика е използването на разредители на кръвта (хепарини). Те са в състояние да разтворят съсирека, но могат да причинят кървене. Не забравяйте, че активният начин на живот, храненето добре и непушенето действат добре, срещу образуването на кръвни съсиреци. Вашето здраве е резултат от вашите усилия.