Жълтият цвят – цветът на боговете

Жълтият цвят

Знаете ли, че Жълтият цвят е цветът на боговете?

Вече години наред страната ни е обагрена в жълтият цвят, типичен за такситата. Смятан за цвят на боговете, тази багра беше избрана от ведомство на Вилхелм Краус като нова визия на такси автомобили.

Това стана само преди няколко години и се прие, с цел безопасност на движението. Самият цвят жълто е сигнален, който може отчетливо да се види от далеч и да даде сигнал на нуждаещият се от такси услуга.

Замисляли ли сте се, защо този цвят присъства във всякакви моменти от ежедневието ни, когато трябва да предизвика погледа. Ето, например една от боите на светофара е жълтата и то, не коя, а средната светлина, която ни показва, че трябва да се съсредоточим, защото предстои смяна на цвета.

Защо жълтото

Установено е и, че жълтото е сред първите цветове, които правят впечатлени дори у най-малките – новородените и децата в първите години на от раждането си. В тоя ред на мисли нека не забравяме и, че светлините у дома са жълти, слънцето, огъня, както и други сигнали от заобикалящата ни среда.

Според проучвания се оказва, че жълтият цвят за таксита е предпочитан. Всичко това, в резултат на множество причини. Наред с това, че психолозите го смятат за цвят на настроение, оптимизъм, щастие, той е много по-подходящ за „премяна“ на такси автомобилите, пред всеки друг нюанс на дъгата. От направени изследвания става ясно, че след яркочервения гран върху жълтият цвят е най-безопасен. Освен това надписите на такси колите, в които се вписват името на агенция за такси услуги, телефонни номера и т.н, добре личат от големи разстояния по този начин.

Жълто сред автомобили

Автомобилите в жълто биват забелязвани много лесно сред целия поток и произшествията с жълти автомобили драстично показват спад в автомобилните катастрофи за цялата страна. По право жълтият цвят се налага с наредба от закона за движението по пътищата. Всичко това се прави, с цел улеснение на всички пътуващи. В това число наемащите такси услуги и останалите участници в движението по пътищата.

Преди да се наложи като масов цвят, сред такситата в България, жълтият, бяха използвани всякакви други тонове. С тях, автомобилите изпълняващи такси услуги се движеха.

По улиците на всички градове можеха да се спрат червени коли, зелени, черни, сини и сиви и за съвсем кратък период това се промени. На повикване започнаха да пристигат само коли, чиито краски бяха жълти. Известно време, за да се наложи жълтата багра в такси услуги се изискваше известно време на преход, през, който следяха служители на ДАИ.

Жълтият цвят

Както всяка новост, особено на засегнатите в случая таксиметрови шофьори нещата не изглеждаха никак добре. Това определя и несъгласието им с изникналата обстановка.

Не по-фрапиращ момент е имало и в края на 80-те години, когато по закон се установява такси. Автомобилите от тук насетне, можело да ползват, каквито искат краски, но таваните им задължително да са боядисани в бяло. За тези меко казано „неприятни моменти“, най-добре знаят и си спомнят с насмешка, днес само шофьорите на таксита. За тях тези години са отдавна отминали. Днес успяват да развеселят обстановката, в чакане на поредния клиент на пиацата.