Фобии – всички тайни разкрити сега

фобиите

Доказано е, че всеки човек се бои от нещо. Едни от нас изпитват страх от паяци, други изпадат в паника, когато се озоват в затворено помещение, а трети се плашат, когато са сред много хора.

Всички тези страхове специалистите наричат фобии, а те са смятани за болестно състояние, което има такава сила, че може да унищожи живота на човек.

Какви видове фобии познаваме; От къде се проявяват фобиите; Лечими ли са страховите състояния. На тези въпроси намираме отговори, събирани поетапно и с време от мнения на експерти, медици, психолози, астролози и други.

Какво представляват смущения – фобии?

Фобия произхожда от гръцкия език и означава „фобус“, което в превод е страх. По научно фобиите са паталогична форма на страх предаден по ирационален начин. Той може да бъде причинен от предмети, ситуации, обекти, дори абстрактните такива. За фобии в резултат от предмети може да се смятат и причинените от насекоми, техника, животни. Абстрактни фобии са онези, при които човек се бои от тъмното, от затворени пространства, от височина, например прекосяване на мост, летене със самолет и т.н.

видове фобии

Третия тип фобии са наричани с общо наименование социални фобии. Те са в резултат от конфронтация с реална или въображаема причина и с други хора. Към тях се отнасят притеснения за разговори пред публика, страх от началници и т.н. Социални фобии се проявяват в резултат от надценяване или подценяване личностни качества или тези на околните. Тези симптоми не бива да се бъркат с голямата притеснителност. Такива хора не изпадат в паника или безпокойство, което да ги смущава.

Как се проявява фобиите?

Като главна причина за появата на фобии не винаги може да се посочи. Много са инфантилни, проявяват се от нищото или са вродени. Друга част от фобиите се появяват в детството, сред тях са страх от вода, от тъмно, от животни. Не са рядкост срещани фобии в резултат на загуба, агресия, катастрофа. Този тип водят до безпокойство, отчаяние, блокиране, потискане на емоции. Последните могат да изприщат всичко таено с времето и в този момент събитията за случилото се възстановяват в главата на човек. Често проявата им става нощем и под форма на лош сън, а това може да прерасне в хронично безсъние. Лошите спомени може да се изразят под различни форми в ежедневието – избягване на срещи и ситуации с хора, които са виновни за случилото се; липса на самочувствие; липса на концентрация; раздразнителност; избягване на социални контакти и други.

Лекува ли се фобия?

Днес учените са стигнали до мнение, че фобиите не са предавани по наследство, те се зараждат в резултат от нещо преживяно приживе. Не се изключва и варианта, че много от фобиите биват предавани индиректно над децата от родителя, които мисли и възпитава по определен начин.

Когато фобиите не са често проявявани лечение не е нужно. Така например много жени се боят от змии, други от мишки, но не се лекуват срещу тези фобии. В по-сериозни случаи на проява на фобии се изписват медикаменти от типа на антидепресанти, анксиолитици. В най-тежките случаи се прибягва и до терапии на психотерапевт.

Най-редки са случаите на фобии, които са нелечими под никаква форма.

Видове фобии:

В природата и ежедневието на хората се проявяват различни типове фобии. Американска асоциация, изследваща психиката и поведението на човек, подложен в различни състояния и открива, че реално съществуват 6456 вида фобии. Сред тях най-силно проявени са страха от паяци, наричан араханофобия, наред със страха от запек изесна като апопатодиафулато-фобия.

Зоофобия – тя представлява страх от животни или насекоми. Може да е конкретно свързана с различни представители, от които такива на фауната. Предизвикващите зоофобия може да са малки, големи или безопасни. Сред отличителните черти на тази фобия са – страх от погледа на животното, което според страдащия е враждебно. Тези, които се боят от кучета смятат, че в очите се вижда заплахата, а това провокира кучето да напада. Тук се отнася и фобията от самото нападение, което може да скочи рязко или бавно да напада. Паниката се увеличава при мисълта, че животното не разбира от думи и не може да бъде укротено;

Агрофобия – тази фобия се превежда като „страх от площада“. Произхода й отново е гръцки и значи площад. Хората страдащи от такава фобия изпитват ужас от открити места, защото смятат, че могат да станат жертва на нападение.

Аквафобия – както говори и самото име, диагнозата е страх от вода. Този страх пречи на много хора да се научат да плуват, защото у тях се зародила представата за водна бездна, в която пропадането ще е безнадеждно за избавление. Хората страдащи от тази фобия не успяват да се настроят психически, а истината е, че дали 200 метра или 2 метра под тях водата си е вода и няма да успеят, ако не положат собствени сили. Аквафобията е форма на танатофобия, която е страх от смъртта.

Акрофобия – това е страха от високо, които имат също не малко хора. Този страх предизвиква световъртеж, а усещането за безкрайна бездна, зейнала за да ни погълне е ужасяващо, за много. Към тази фобия се отнася страха от летене със самолет, преминаване на мост и т.н.

Клаустрофобия – това е страх от затворени места. Смята се за най-познатата по света фобия и създава усещане у изпитващия я за задушаване. Най-често изпитвана е в асансьорни кабинки, където мисълта, че се затваря вратата и трябва да останем само с човека или празното пространство около нас за известно време ни кара да изпаднем в паника или пристъп на задух. Много хора спират на всеки етаж, за да поемат въздух.

Никтофобия – това е най-изесния сред децата страх. Фобия на тъмно, която се поражда от невъзможността да виждаме ясно, а тогава въображението рисува какви ли не картини. Много от тях са заплашителни. Така например дрехата на закачалката може да ни се стори „турбалан“, икебана на мама змей с няколко глави и рога, а когато се появи и шум в мрака, то паниката достига неописуеми нива. Хората в зряла възраст, които страдат от никтофобия оставят приглушени светлини, тиха музика или нежен глас, които да разсейват безпокойството.