Водна аеробика – упражненията за отслабване

Водните спортове са с доказан отслабващ ефект. Аеробни упражнения във вода осигурят приятно и отпускащо действие и са тренировка за цялото тяло. Наред с това те развиват и аеробна сила и фитнес.

Тъй като водата има влияние върху ставите, в сравнение с традиционните упражнения на и по земята, тя помага за облекчаване на съвместната болезненост и е особено добра за тези, които страдат от артрит и други здравословните проблеми.

Аеробика във вода помага за отслабването и подобрява кръвообращението като всеки друг традиционен вид упражнение.

Ето няколко вода аеробни упражнения, които можете да включите в дневния си режим на тренировка, за да отслабнете бързо.

  • Бягане във вода

Aqua джогингът или воден джогинг е една много добра форма на упражнения за възрастни хора и с наднормено тегло. Неговото минимално въздействие върху мускулите позволява дори хора с проблеми да могат лесно да изпълняват подобни занимания.

Ако сте новак в аква джогингът започнете с бавно и постепенно увеличаване на темпото. Започнете с ходене от едната страна (плитката част) на басейна до другия край. Не бързайте да увеличавате темпото, а съобразете с възможностите на организма си.

След като стартирате ходене в плитки води с лекота ще може да преминете и към джогинг в дълбоки води. За най-добри резултати, ходете във вода поне половин час, пет дни в седмицата.

  • Клекове във вода – асансьори

Водните асансьори са също ефективен метод за аеробна тренировка във вода за загуба на тегло. Увийте тежести около глезените на краката. Застанете в басейна с гръб срещу стената на басейна и да използвате ръцете си, за да се балансират тялото ви. Докато огъване на десния крак в коляното, попитайте да го приближите до гърдите си и след това да ритате навън бързо, докато кракът е напълно опъната. Върнете се в изходна позиция и повторете. Повторете 10 пъти в три набора това упражнение. Това може да е една сесия. Друг лесен метод е само да приклякате и да се изправяте във водата, стъпили на плитката част на басейна.

  • Упражнение с притегляне и избутване на вода

Застанете в басейна, оставяйки достатъчно място около вас. Разперете ръце в страни, като се стремите те да са потопени във водата (за целта, най-добре е водата да залива раменете). Направете замах напред с двете ръце едновременно, като сякаш описвате полуокръжност или се опитвате да съберете водата в прегръдката си. След това с длани навън изтласкайте тези количества обратно и навън като ръцете минават около тялото и зад гърба. Повторете десет пъти и направете три серии..

  • Коремна тренировка

Застанете в басейна с гръб към стената и с ръцете хванете външните ръбове на басейна. Когато се уврите, че държите ръбовете на басейна стабилно, бавно се отпуснете във водата, така, че тялото ви да се носи свободно над повърхността. Свийте краката в колена, докато те са перпендикулярни на тялото ви. Стегнете коремните мускули, и се залюлейте наляво и надясно. Отпуснете краката и върнете в изходна позиция. Повторете 20 пъти, по 10 от всяка страна. Разделете на три серии.