Вируси – борба с есенните вируси

есенни вируси

Има ли опасност от грипна епидемия?

Есента е сезонът, в който започват да ни атакуват есенни вируси. Най-често срещаните са грипният вирус, аденовирусите, парагрипните вируси, респираторно-синциатиаления вирус, аденовирусите, риновирусите, реовируси и коронавируси.

Всички горецитирани вируси, с изключение на грипа са причинители на острите респираторни заболявания или така наречените настинки.

Всички ние или поне по-голяма част от населението е бил засяган от настинка. Това са състояния, които най-често се проявяват в началото на есенно-зимния сезон.

Симптоми за грип

Симптомите на острите респиратони заболявания (ОРЗ) както подсказва и тяхното име образуват катарален синдром, т.е. остро възпаление на дихателните пътища.

Симптомите на настинка са най-често общо неразположение, запушен нос, хрема, леко завишена температура, болки в мускулите, липса на апетит и т.н. Обикновено лечението на настинките е според проявилите се симптоми. Например хремата лекуваме с капки за нос, температурата с антипиретици (парацетамол и др.) и т.н.

Грип лечение

Грипът е по-сериозното заболяване, за което обикновено се налага и по-сериозно лечение. Той обикновено започва внезапно и може да включва следните симптоми: треска, главоболие, суха кашлица, болки и зачервяване на гърлото, запушен нос, болки в мускули, висока температура. Както се вижда някои от симптомите на грипа се дублират с тези на острите респираторни заболявания. Това е причината може би голяма част от хората да бъркат тези две болестни състояния. Разликата се състои в това, че при грипа симптомите са по-силно изразени, по-продължителни и често нелекувани. Грипът води до много сериозни усложнения.

есенни вируси

Грип лекарства и профилактика

Не са редки и смъртни случаи при хора с нелекуван грип. Именно това е и причината да се налага профилактика с помощта, на която можем да избегнем заразата с есени вируси по-конкретно с грипния вирус. Профилактиката и лекарства за грип, включва своевременно (т.е. преди настъпването на грипна епидемия) профилактика.

Инкубационен период грип

Ваксинирането е част от профилактиката и лекуване на грип. То е особено препоръчително за лица с хроничен бронхит, емфизем, астма, бронхиектазии, муковисцидоза и белодробна туберкулоза, сърдечна недостатъчност, сърдечни пороци, хронични бъбречни заболявания, диабет, за лица с намален имунитет, при деца и възрастни хора.

Още подробно инфо за есенни вируси, вижте като проследите линка.