Tоп 7 от най-интересните факти за боклука по света

Единици от броя жителите по света мислят за постоянно нарастващия брой отломки и съдбата на планетата ни. Дори да става дума за ежедневни отпадъци, можете да научите няколко интересни факти за боклука. И ето няколко от тях:

Чудили ли сте някога коя държава има най-много отпадъци? Въпреки огромните размери на Русия, тя съвсем не е лидер сред производителите на всички видове боклук. Победителят по този въпрос са Съединените щати. Според статистиката всеки американец всяка година хвърля около пет тона отпадъци. За щастие жителите на тази страна са много отговорни за проблема с боклука – почти всичко попада в депа за рециклиране и преработка. И не е изненадващо, че най-голямото сметище за отпадъци е и в САЩ и обхваща площ от над 1200 хектара, което е около 1700 полета за футбол. Ако ви трябва помощ в изхвърляне на боклуци от жилища в София, не се колебайте да заявите.

Има интересни факти за отломките и космическия мащаб. Тук съвсем не става дума за космически отпадъци, а за най-често срещаните битови отпадъци. Така че, през 1969 г., любителите на космоса активно се застъпват за снимки, върху която е заловен непозната бяла точка. Нищо необичайно не може да се открие, тайнственият обект се оказа обикновен пакет, изхвърлен от космическия кораб.

Друг интересен факт за боклука в Русия е свързан с зимния дворец в град Санкт Петербург районът пред него остави огромно количество строителни отпадъци, от които император Петър III решил да се отърве по много оригинален начин. Спестявайки време и пари, той взел едно просто решение, което позволявало на всеки да вземат от площада онова, което му харесва. Не е било нужно време да чакат, всички боклуци бързо били разглобени от жителите на града. Разбира се, не е известно със сигурност дали това е действително или само забавна историческа, но самата идея е много оригинална.

В уроците по география в училището разказват само за известните континенти. Независимо от това, трябва да се отбележи невероятния факт за останките, образуващи целия континент в Тихия океан. В северната част е натрупо огромно количество отпадъци под формата на пластмасови бутилки и други плаващи маси от Америка и Азия. Един континент от боклук е открит от карибския мореплавател Чарлз Мур. Природозащитниците, проучили натрупването на отломки в океана и предложили, че днес има повече от 100 милиона тона пластмасови отпадъци.

Знаете ли, че има една наука, която изучава начините за рециклиране на отпадъци и боклук? Тя се нарича „harbology“ и е също така вид археология. Учените разследват боклука, за да изучават живота на хората. За някой планина от боклук не е интересна тема, но за някои това е пълноправна научна дейност.

Най-често срещаният тип боклук по целия свят е конвенционалния цигарен филтър. Трудно е да си представим, но около 4,5 милиарда цигарените филтърни се изхвърлят всяка година.

Както знаете, по-голямата част от боклука може да се използва повторно и има интересен факт за рециклирането му в Швеция. Тази страна е лидер в изхвърлянето на отпадъци и рециклира 55% от всички отпадъци. Освен това Швеция не само се занимава с боклука, но и помага на други страни. Ежегодно в нея се изгарят 80 хил. Тоновете „внос“ отпадъци, служат като източник на свободна енергия. В същото време разходите за транспортиране се плащат от страната, от която са изпратени боклуците.

За отпадъците по цялото земно кълбо може да се говори много. Оказва се, че дори това, което заминава в кофата за боклук или на сметището има своя история и може да ни изумява до безкрай. Съществуват много невероятни факти за боклука, а сега ако и вие сте се впечатлили от тази информация, може да поръчате и извозване на боклуци от апартаменти на адрес: http://evro5.com/izvozvane-bitovi-bokluci-apartamenti.