История на модата – от Възраждането до наши дни

История на модата може да разкаже всеки. Трудното обаче е да се повярва, че някога жените били ценени заради естественото телосложение и визия. Днес главно се визира над постиженията на медицина и конкретно хирургия. В полза на жените работят някои акценти в модата.

Реално, през последните няколко века женският модел на красотата е претърпял много промени. Модните тенденции през последните 600 години, от Ренесанса до последното десетилетие ще изненадат всеки.

Ето и колко много се променя идеята за женската красота с времето, а преди това за фенките на обувки, нека посетят този линк: https://fashioncolors.bg/online-moda/damska-moda/5-вида-обувки-които-стоят-перфектно-с-д.

Ренесанс : 15-ти и 16-ти век

Идеалната фигура на Ренесанса е жена с великолепни форми. По това време, повече от всякога в историята, перфектното тяло се считало за стандарт на красотата. Снимки от тази ера описват жени, които според днешните стандарти са смятани за затлъстели. Но в тези далечни времена такива великолепни дами са въплъщение на сексуалност.

Викторианската епоха: от 1837 до 1901 година. (кръстена на английската кралица Виктория)

За разлика от Ренесанса жените от викторианската епоха внимателно следват фигурата си.  Много тясната талия се считала за много привлекателна и секси. Жените се опитали да   постигнат ефекта на талията носейки корсет. Много жени дори си счупвали ребрата, за да достигнат невероятно тясна талия от 12 инча (30,48 cm). По това време, многослойните поли и еленска кожа са били най-популярни.

Епохата, която Коко Шанел ни даде, късите поли и имиджът на еманципирана тийнейджърка.

20-те години на миналия век е десетилетие, в което жените не искат да бъдат като жени. Трудно е да разберем тяхната мотивация сега, когато те обвиха гърдите си с тъкани и се превърнаха в странни същества с неопределен пол. Свободният силует на роклята замести корсетите от викторианската епоха.   За да постигнат прибраната талия и корем и да визират на гърдите, жените обичат рокля със специални еластични колани с твърди вложки.

1930-1950: Златната епоха на Холивуд

През тези години жените започват да плащат все повече време за своята фигура и да обръщат внимание на диетата. Специалната привлекателност в тези години се придобива от тънки ръце и крака, така жените първо да започнат да спортуват, за да запазят тялото си в тон.

Дизайнерите започнали да създават великолепни бляскави тоалети, които позволили на жените да подчертават кривите и формите на тялото.

1950: Завръщане   към консерватизма

Идеалът на фигура от средата на века е формата на пясъчен часовник. Много филмови звезди като Мерилин Монро и Грейс Кели са живото доказателство за това. Основните приоритети за жените са бракът и традиционните семейни ценности. Оставяйки в къщата, жената не може да си позволи небрежност в дрехи, фризьор или грим.

1960: Ерата, която ни доведе до хипи, Twiggy и klesh.

Имитиращи популярни модели от онези години, като Twiggy, правят жените кльощави като по пръчка.   В света на модата и красотата се появяват две противоположности: от една страна – хипита, а от друга – модерна, еманципирана жена.

Хипитата не се интересуваха от стила и красотата. Основното за тях е проповядването на мир и любов. За разлика от това, други жени копираха стила на Twiggy и измъчваха себе си с всички видове диети, постигайки желаните форми на тялото. За радост на мъжката половина от населението се появиха мини-поли, точно в този период.

70-те: Нови стил Farrah

70-те години на миналия век циментират  култа към слабостта, който се смята за синоним на сексуалността. По-силна от всички е новината, че известната певица Карън Карпентър, която дълго време била на мъчителна диета, в крайна сметка починала от анорексия.

Солариумите станаха познат атрибут на  западния начин на живот. Жените започнали да използват бронзати.

1980: Десетилетие от буйни прически и „момичета с търговска цел“.

В този период се увеличават разстройствата под формата на анорексия и достигат до максималните граници в тези години.

Дрехите се носели от ярки неонови цветове, големи рамене над главите и стегнати презрамки. Това са само някои от най-известните тенденции в това десетилетие.

1990-та: Епохата на телевизионните сериали  „Бевърли Хилс“ и „Приятели“

….като оазисът на мама: http://mamaninja.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/item/450-оазисът-на-мама.

Един от най-модерните модели на това десетилетие, Кейт Мос добави свой собствен принос за   перцетацията на модата за изключителна слабост.

В модния свят има стил „гръндж“, който се изразява в широки панталони и фланелени ризи, тениски. През тези години станало модерно да се обличат къси панталонки и да се покаже публично пъпа.

Новото хилядолетие (от 2000 г. до наши дни): ерата на избора и самоизразяването

Въпреки че в момента жените имат повече избор, отколкото, в която и да е друга ера, изображението на Кейт Мос остава идеалното за всяка жена. Сега повече от всякога, цената на красотата е изключително висока. Това се доказва от бързото нарастване на пластичната хирургия.

В модни тенденции от последните десетилетия виждаме мъжки стил, флорални модели и животински отпечатъци. Уникален феномен на нашето време е появата на тесни дънки с ниска талия.

Изборът е наш!