Спортни танци – страст, спорт, изкуство и още…

Спортни танци

Спортни танци – страст, спорт, изкуство и още…

Който пее, зло не мисли“, така гласи стара народна мъдрост, а същото може да се каже и за различните спортни танци. По цял свят музика и танци се преплитат в едно, за да покажат, най-доброто, на което са способни изпълняващите ги. И не е случайност, че за някой хора казват: „Няма ухо за музиката“ или „Няма ритъм за танци“.

Днес всеки един танц се е превърнал във форма за развлечение, отмора и страст, която опиянява, очарова и покорява, както изпълняващият танца, така и публиката. Това обаче не е всичко. Посредством танца се укрепва здравето, подобрява се настроението и се покачва самочувствието.

Чрез музиката и движенията подсилваме мускулатура, подобряваме координация, освобождаваме телата от стрес, напрежение и токсини. Освен тези общоприети схващания около различните видове танци, специалистите дават и някой други характеристики в полза на „всепоглъщащия“ танц, а именно:

Танцът подобрява паметта и помага за изразяване на емоциите.

Спортни танци – това е една от дисциплините, с която може да се занимава всеки, независимо дали е мъж или жена, дете или възрастен. Спортните танци са международна, активна и стандартизирана дисциплина, в която се извършва уникална комбинация от изкуство и спорт. Под спортни танци се разбират:

  • 5 подвида латиноамерикански танци, към които – самба, румба, ча-ча-ча, джав и пасо добле;
  • 5 стандартни танца – танго, английски валс, виенски валс, куингстеп и слоуфокс. Във всички тях са типични строги и конкретни правила.

Характеристики на спортните танци:

Епитетът „спортни“ произхожда от сила, скорост, гъвкавост, интерпретация, издържливост, координация, грациозност, дисциплина и работа в екип. Начинът на изпълнение е микс от техника и похвати, наречени хореография. Такава от своя страна изисква и голяма доза естетика, а това обяснява и защо не еднократно са наричани изкуство. Това всъщност е и моста между спорта и изкуството на танца.

Всеки танцьор е наясно, че танцът до голяма степен е дисциплина и разбиране на живота като здравословен такъв. За целта професионалните танцьори често се подлагат на диети и богат на минерали и витамини прием от храни.

Предвид, че по време на движенията на тялото се ангажират цялата мускулно-ставна система, от изключително значение за изпълнителя на танците е богатият на магнезий, цинк, желязо, калий и калций прием, както и големите дози витамин С и протеини.

История на спортните танци

Започва в 20-те години на миналия век. Постепенно танците се превърнали в състезание между двойки. Появили се от формата на обществени танци и в Англия. Там били положени основите на стандартизация в стъпките, развитие и танцувални правила. Първото световно по спортни танци е организирано в Лондон, през 1922 г. Най-известното Открито първенство по спортни танци на Великобритания е проведено в град Блекпул, през 1931 г.

Първата Световна федерация по спортни танци е основана в 1935 г, в Прага. След Втората световна война тя е основана отново, а през 1990 г. сменя името си с International Dance Sport Federation, или краткото IDSF. През 1995 г. федерацията получава сертификат от Международния олимпийски комитет и спортните танци са световно признати за дисциплина. Малко по-късно в 1997 г стават пълноправен член на МОК.

Латиноамерикански спортни танци

За тях е характерна страстта и стилът, с които стават популярни по цял свят. Африканските танци са пренесени в Южна Америка през XVII и XVIII в. от робите. За Северна Америка е нужен по-дълъг период, за да признаят таланта на чернокожите. Сливането на танци на черни и бели в едно е наречено афро-американски стил. Той поставя началото и на джаз стила от XIX в. В Европа латиноамериканските танци се появяват едва в 20-те години и се налагат в 30-те години на миналия век. Самбата се появява в танцовите зали през 1924-1925 г, а румбата в 1931 г. Истинска революция за латинотанците има след края на Втората световна война, през 50-те години.

Самба

Това е типичен бразилски танц. В миналото бил изпълняван по време на ритуали, церемонии и в чест на почитането на боговете. Този танц радва, а игривостта му носи духа на бразилския карнавал.

Румба

Този танц е чувствен, точно като родината си Карибите. Заедно с пасо добле и джайв той е страстен и навява за борбата между тореадорите. Признат за международен спортен танц, румбата пресъздава всички предшестващи я форми – ланди хоп, суинг от 30-те; блус; бибоп от 40-те; рокендрол от 50-те и буги-вуги. Тези танци по онова време в САЩ са били популярни и така са пренесени в Европа. На Стария континент за кратко си спечелват слава и симпатии, защото са жизнени, завладяващи, весели, младежки, безгрижни и темпераментни.

Ча-ча-ча

Възниква в Кубинската столица на Хавана в средата на миналия век. Произходът и започва от мамбото, което е ритмично и темпераментно, а наред с това се характеризира и като свободен стил танци. Със своите предизвикателни поклащания на бедрата, получава името си от звука на токчетата на танцьорите играещи по подиума.

[bctt tweet=“Здравето в танца – всеки един танц, може да ни направи здрави, радостни и красиви.“]

Заниманията с танци са не само за развлечения, но и носят редица положителни черти!

Танците увеличават гъвкавостта на мускули, стави, кожа, кости. Те подобряват кръвообращението и тонизират и цяло тялото;

Подобряват баланса на координацията и стойката;

Танците насърчават двигателните умения и осъществяват физическа и психическа стабилност;

Танците позволяват по-лесно изразяване на мисли, чувства и стил на поведение. Те осигуряват инстинкт за движения и развитие.

Танците обогатяват, пробуждат сетивата за красиво и придават смисъл на всяка форма и движение.

Спортните танци умело съчетават изкуство и спорт!

В света на модерни технологии въздействието на социални мрежи, отчужденост и трудно намиране на сродна компания или душа, танците се явяват като качествено запълване на времето.

Танцът е универсален език на тялото и душата, чрез който всеки може да изрази, демонстрира и представи себе си. Няма нищо по-красиво от възможността  всяка клетка на тялото да усети ритъма на танца под фона на приятна музика.