Световните библиотеки и фактите около тях

Световните библиотеки и фактите около тях

Световните библиотеки и фактите около тях!

Когато тръгваме на екскурзия основна цел на всеки е да изкара страхотни и незабравими мигове, изпълнени с много емоции. Да се видят най-забележителните места на дадена дестинация е номер едно в план-списъка на всеки турист.

Затова избрахме и да се насочим към едно културно богатство на всяка нация, а именно световните библиотеки по света!

Световните библиотеки и фактите около тях

Без значение дали сте почитател на книгата или не, най-големите и известни библиотеки по света си струват да бъдат видени, заради техните уникални архитектури, литературни творби и културата останала през поколенията.

  1. Библиотеката във Ванкувър, намиращ се в щата Канада – обществената библиотека датира от създаването на града през 1876 година. Централната библиотека е построена в местност Hastings Mill. Поради факта, че сградата не отрупана с модерните тенденции и прекалената препълненост, това дава право на нейните жители да построят нова централна библиотека Library Square от 1995 година.
  2. Кралска библиотека, намираща се в Копенхаген, Дания – тя е най-голямата на Скандинавските страни, а към нея е и университета. В колекцията й се съхраняват разнообразни експонати на минало и история. Всички книги печатани в Дания са в архивите й. В нея се пази и първата книга от 1481 година.
  3. Национална библиотека на Виена, Австрия – е централна академична, тя е богата история, култура и традиции съхранени от 14-ти век. Помещава се в бароковия дворец и е сред най-красивите библиотеки по света.
  4. Читалня в Британския Музей разполагаща се в Лондон е следващата уникална и забележителна библиотека. Неин Архитект е Норман Фостър. С негова инициатива се трансформира вътрешния двор от Британския музей. В центъра му е разположена читалнята изцяло от стъкло.
  5. Филологическата библиотека в Свободен университет в Берлин, Германия – тя е дело отново на Фостър. Тази библиотека е не само символ на града, но и е сред водещите университети за цялата страна. Той има водеща роля за интелектуалността на столицата. Реставрацията на университетските сгради и изграждането на филологическата библиотека, става от края на миналия век до 2005 година.
  6. Национална библиотека във Франция, намираща се в Париж. Започва началото си през 1368 година, крал Шарл V я провъзгласява за кралска библиотека на Лувъра. В нея се съхраняват над 10 милиона книги.Световните библиотеки и фактите около тях
  7. Национална библиотека в град Мадрид, Испания. Открита е от самия Филип V в през 1711 г., известна още с названието “кралска обществена библиотека“. Получава статут на кралска собственост още в 1836 г.