Семейна диета

Семейна диета

Dieti за цялото семейство

Гладът отдавна не е подходящ начин за сваляне на килограми, а със семейна диета може да се справяте по-лесно.

Ефектът от бързото отстранените „килца“ е още по-бързото им възстановяване. За да се радваме на стройна фигура, трябва да променим хранителните си навици. Това важи, както за нас така и за семейството.

Защо да изберем семейна диета

Семейният живот предразполага да се натрупат няколко килограма в повече. Тогава е хубаво всички у дома да спазват един и същ режим на здравословно хранене. Така отслабването ще е удоволствие, защото няма да се налага едни да похапват, а други да преглъщат и да се задоволяват с не дотам вкусните си храни. Този режим на хранене вкъщи ще помогне на всички да се храните балансирано. Правилата са прости, когато станат част от ежедневието ви.

dieti

Порции в семейна диета

Единствената разлика ще е в количествата на продуктите, който за всеки член от дома ще са идентични, според възрастта и пола му. Това се налага, тъй като децата имат нужда от сносни порции, защото растат и не са им нужни диети за отслабване. На мъжете също не им се налага да свалят килограми (в повечето случай), но вие това целите да се храните с тях, а да отслабвате.

В основата на тази диета е да се усвоят калориите!

Тук са важни храните съдържащи повече фибри и вода, а те от своя страна засищат много. С привилегии тук са суровите зеленчуци, рибата с гарнитура от ориз, чисти печени меса със задушени зеленчуци, киселото мляко с плодове, плодови сокове, зърнени храни (с мюсли, овесени ядки, корнфлейкс) с мляко. Наблягайте на здравословното приготвяне – печено, варено, задушено.

Принципи на Семейната диета

За да отслабвате, а семейството ви да се храни пълноценно, добре да се придържате към основни принципи.

Храните трябва да са съчетани с ниска до средна плътност, а това може да стане като следвате няколко правила.

Правила семейна диета

Храни с ниска плътност

Кисело мляко, прясно мляко, извара; от сосовете – горчица и доматени; плодове и зеленчуци; подсладител (при необходимост); зърнени храни, меса (чисти, без кожа и мазнини), яйца, риба, морски дарове, шунка; от течностите – вода чаиове, кафе, зеленчукови бульони. Тези храни са в неограничени количества.

Храни със средна плътност

От млеката плодови; от сосовете – за барбекю, винен сос, кетчуп и ниско маслена сметана; сандвич с шунка, хамбургер, лозови сарми, скумрия с бяло вино; от плодовете – авокадо, череши, фурми, сушени плодове; от десертите – крем карамел, сладкиш, плодови сладоледи; всякакъв вид макарони, ориз, качамак, леща, боб, хляб, палачинки натюр; от месата – панирана риба, птиче месо, телешко, свинско, салам и шунка; от напитките – доматен сок + тези от горната група.

Храни с висока плътност

Сирене и кашкавал; останалите сосове – масло, маргарин, сметана, майонеза; пица, хамбургери с много сосове; ядки (орехи, бадеми, лешници, фъстъци); крем брюле, шоколад, конфитюр, мед, всякакви сладкиши; пържени картофи, чипс, бишкоти, хлебни и козуначни изделия; от месата – пуешко, агнешко, свински гърди, наденица, хайвер.

Знаейки тези стандарти, винаги може да ръководите правилно от кое и по колко е допустимо. Имайте в предвид, че от ниската плътност е разрешено неограничено. От продуктите със средна плътност са допустими от 3-5 продукта на ден. От тези с висока плътност не си позволявайте повече от 2 продукта дневно.