Репродуктивността в природата и сред хората

Репродуктивността в природата

Репродуктивността в природата е водеща тема, както сред много обикновени хора, така и за биолози, медици и хора със специфични професии!

Биологичният инстинкт ти навява, че е време да се замислиш за продължение на рода, но други фактори оказват влияние. За теб избрахме да разбулим някои въпроси около темата за репродуктивността и появата на децата.

За по-силно развитите страни тази тема отдавна не е „болна“ тема. Жените първо правят кариера, развиват се и израстват, както интелектуално, така и социално и кариерно, а едва на 40 започват да се замислят за деца.

У нас нещата не са далеч по-различни (е, с малки разлики във възрастта, които може да са и плод на по-ниската средна граница на живот у нас).

Репродуктивността в природата и сред хората

Отлагането на „после“ или „има време“ става все по-характерно, дори при двойките, който реално имат съвместен живот, колкото често трае и един съвременен брак (10-15 години).

Не са за пренебрегване и мислите, които често обземат жените, а именно факта, че една бременност, раждане и майчинство ще ги откъснат от досегашния начин на живот – социални контакти, кариера, планове за личностно израстване.

И въпреки това биологичният часовник тиктака, понякога това те подлудява.

репродуктивността

Какво не знаем за раждаемостта:

Още в миналото жените били строго съдени за абортите. Самият Овидий е упреквал, жена, която избирала аборта, пред така естествената нужда и избор да бъде майка.

Той ги сравнявал с животните, които инстинктивно убиват недъгавите малки, с разликата, че жените, го правели на бъдещи здрави деца. Според Овидий само човешката майка можела да убие плода в утробата си. Жестоко, но факт.

В науката съществува още едно доказателство, а то сочи, че и животните контролират популацията си. Те, разбира се не могат да правят аборти или да вземат контрацептиви, но имат заложен механизъм, който ги подтиква да изоставят нежеланото потомство и дори да го изяждат.

Теория на Ферхюлст

За това тяхно действие свидетелства труда на Ферхюлст „Популационна динамика“. Според неговите възгледи, както и по мнение на съвременни биолози, всеки един вид на планетата ни е насочен към една от двете стратегии. Те са:

R-стратегия

Тя е свързана с беззаконното размножаване. Към нея се отнасят всички бактерии, микроби, мекотели, насекоми, риби и някои бозайници. Смъртността на тези видове е много голяма, защото те нямат условия за отглеждане на потомството си, но въпреки това се размножават.

R-стратегията се свежда до три етапа, а те са взрив, колапс и стабилизация. Когато се стигне до свръх концентрация от даден вид, започва инфекция. Колапса е свързан с тотално унищожение на повечето видове, а стабилизацията отново възстановява естественото и беззаконно размножаване.

К-стратегия

Към нея се отнасят всички видове птици и бозайници. Тази стратегия помества контрола над потомството. Двата популярни метода, с които това е възможно са самоунищожение и въздържание. На въздържание са способни животните единаци. Те се настаняват в „ловни полета“, а те са контролирани от любовна двойка или самец.

Единствено е позволено на родителите да контролират потомството си, а животните, който не са си намерили територията спазват въздържание. Това е в дивата природа, за домашните животни и тези отглеждани в затворени или изолирани помещения, контрол оказва майката, като изяжда/убива поколението си, ако сметне, че не може да се грижи, че то е недъгаво или няма шанс да оцелее.

Следва продължение…