Пулсът – барометър за натоварванията

Пулсът

Пулсът е показател за качеството на една тренировка. Това, дали се изморяваме много, дали става периодично, често, недостатъчно и колко броя на удари в минута отчита сърцето ни се измерва с bpm (beast per minute).

Пулсът - барометър

Какво още трябва да знаем за пулсът

Колкото повече тренираме, толкова повече се покачва пулсът на сърцето. Когато нивата на пулса се менят, значи нещо се случва със сърцето и то може да е както добро, така и лошо. Ето, защо специалистите са категорични, че пулсът трябва да бъде следен, дори докато се забавляваме спортувайки. Пулсът е индикатор за качеството на тренировка и показва дали се уморяваме бързо или недостатъчно. Той се измерва според броя на удари в минута, а единицата му е beast per minute. Пулсът в покой е показател за физическа готовност. За тренировката значение има максималният пулс и сърдечните контракции в минута.

Подходящи норми на пулс

За жените той е 226 и от тях се изваждат годините на жената. При мъжа от 220 се прави изчисление на база възрастта. Това е само базова съпоставка, а най-точни резултати могат да се получат при измерване с уред.

Сърцето

Това е най-важният орган в човешкото тяло. За да функционира правилно, трябва да се грижим правилно за него. За целта редовните кардио тренировки и правилно хранене имат своята незаменима роля. Сърцето ни изпомпва много кръв, а тя е богата на кислород и достига всяка точка от тялото. За да се извършва този процес от значение е физическата активност. Специалистите съветват да се тренира разумно, а за постигане на желаните резултати значение имат и здравословния живот, следенето на пулса, физически упражнения без пренатоварване и наранявания.

Пулсомерът

Той представлява устройство, което измерва пулса на сърцето и броя на ударите му за минута време. Специалистите съветват такъв уред да се използва, както от професионалисти, така и от аматьори, по време на физически натоварвания. Това е и правилният начин за всеки да следи за натоварване на сърцето и да си помогне за здравословен начин на живот.

Разходката

Хората със сърдечно-съдови заболявания, трябва да са активни физически и след консултация с лекар да им бъде назначена правилната тренировка. Разходките са безвредни и винаги се препоръчват в парк, градинка, сред природа, в планината и т.н.

Физическата активност

Когато целта на физическата активност е тренировка за укрепване на сърдечната система, то интензитета не бива да е нито прекалено висок, нито прекалено нисък. Специалистите препоръчват да се следи пулса по време на физически тренировки. Той е най-отчетливият показател за това как правилно да тренираме.

Тренировките

По време на спорт, най-големите мускулни групи изпълняват ритмични движения и с тях се ускорява сърдечният ритъм. Важно е дишането да бъде извършвано правилно, а тогава сърдечният ритъм е 55-90% от максимум, който може да се постигне. Спортове, които осигуряват подобна честота на пулса са – аеробика, плуване, планинарство, колоездене, бягане и др. Сред най-разумните правила за тренировка е определяне интензивността на сърдечна честота. Това означава, че когато пулсът се качи прекалено трябва да заменим тичането с ходене и обратното. Когато пулсът мине необходимата норма, трябва да усилим кардиото (може изкачване на стълби, скачане на място, бягане с високо вдигнати колена и т.н.).

Аеробните занимания

Най-лесен начин за определяне на аеробната зона, която благоприятства сърцето е като умножим максималният пулс с долната и горна граница на конкретната тренировка. Така например, за човек на 40 години, с пулс на сърцето от 180 удара в минута, кардиореспираторните умения се определят по следната схема: 180х0,70=126, или 180х0,85=153. От тук следа, че най-подходящата зона е 126 удара и 153 удара в минута.