Наркотици – бичът на XXI век

наркозависимости

Наркотици всички сме чували за тях!

В днешно време надали има някой, който, да не знае за съществуването на наркотиците. Основното действие при всички видове наркотици е това, че те създават зависимост.

При така наречените леки наркотици зависимостта е най-вече психическа, за разлика от тежките дроги, където зависимостта е и психическа и физическа.

Наркотици – бичът на XXI век

В последните години наркотиците се употребяват се по-често от младите хора. Един от най-евтините, най-разпространените и най-често употребяваните дроги това е марихуаната.

Лошото при нея е фактът, че много хора и най-вече тези, който я употребяват твърдят, че тя не създава зависимост. Нищо подобно, както към всички дроги така и към нея се създава психическа зависимост и в някой случай тя може да е много тежка.

Другото лошо при марихуаната е това, че тя се счита за началото на наркоманията. Обикновено така се започва с марихуана. В един момент тя вече не може да задоволи нуждите на употребяващия и той прибягва към по-твърди дроги като хероин и кокаин. Освен това съществува и друга заблуда и тя е, че марихуаната е безвредна, но това също не е вярно.

Редица са уврежданията, който нанася тя на организма като се започне от увреждане на нервната система и най-вече мозъка. При хората употребяващи дрога мисловните процеси текат по-бавно, те запаметяват много по-трудно. Концентрацията им е по-непостоянна и кратка в сравнение с останалите хора.

Други наркотици за, които си заслужава да се поговори са екстази и амфетамини. Тези наркотици също са широко разпространени и то най-вече сред младите хора. И двата вида дрога създават тежка зависимост и водят до редица последствия за здравето.

Ефектът от наркотиците

Ефектите от тяхната употреба са увреждане на нервната, репродуктивната, сърдечносъдовата, храносмилателната и др. системи в човешкия организъм. Увреждания, който в повечето случай са необратими и водят до фатален край.

Наркотиците в днешно време съсипват живота на много хора и техните семейства. Няма да е лошо всеки да се замисли над това, преди да се захване с тях.