Любов като мълния

Любов като мълния

Всяка трета жена лъже, че е влюбена. Това показват британско проучване направено на база сравнения между мъже и жени. Според него жените казват „обичам те“ значително по-често от мъжете.

Близо 30% от представителките на нежния пол се обясняват в любов заради самата учтивост или за да не наранят партньора си. За представителите на силния пол лъжите се ограничават само в 20 на сто от тях.

Какво всъщност е любов и как се изразява тя, потърсихме и компетентно мнение от психолози и социални терапевти:

  1. Какво представлява любовта – вълшебно привличане в рамките на броени мигове се дължи на хормонален взрив. Състоянието в медицината и психологията се определя като покачване на адреналина. Често поводът за такова състояние е незначителен. Това може да е аромата на другия, погледа, походката, жеста. Всеки от тях може да изстреля отсрещната страна във висините и за това често се казва „прострелян от стреличката на Купидон“. Като цяло специалистите казват, че тези желания не са осъзнати и те много пъти са дълбоко таени в нас самите. Тъкмо те изригват по отношение на някого.
  2. Какво отключва сигналите на любов – много са факторите, които могат да изиграят тази решаваща роля. Сред тях е дълбокият поглед, усещането на сигурност и защита при вида на отсрещната страна и т.н. Често дори без да осъзнаваме фантазията, ставаме родители.
  3. Може ли внезапната любов да премине в истинска и вечна връзка – мнението на специалистите е „да“, но това не става от първичното усещане в самото начало. По-скоро то е процес от етапи. Не са редки случаите, в които вкопчените в първичното усещане се заблуждават, че това ще продължи до безкрай и от него следва болезнено приземяване.любов като мълния
  4. Изисква ли любовта единност във всяко нещо – според социалните терапевти, отговорът е положителен и той е в резултат на факта, че противоречията могат да доведат по-скоро края на една връзка. Нагледен пример за това е желанието на деца, но само от едната страна.
  5. Какви опасности крие любовта – и внезапната любов от пръв поглед, и постепенно появяващата се любов крият едни и същи опасности. Прекалените надежди в една романтична връзка и създаването на идеали, които нямат нищо общо с реалност, могат да погубят любовта. Тя е в резултат на факта, че хората са погълнати от сиво ежедневие, а когато на пътя им застане Любовта, забравят за всичко останало и се потапят в предизвикателната магия на интересното.