Любопитни факти за грима

любопитно за грима

Едва ли има представителка на нежния пол, която да не си пада по-цветните краски, които като Пикасо може да нанася по лицето си. И въпреки голямото многообразие на грима, малко са онези от нас, които знаят историята му.

Ето и нея:

Първите прототипи на грима произхождат от Древен Египет. При археологически разкопки са намерени позлатени кутии с гримове, които в далечното минало са се ползвали от жените на фараоните. Така например Клеопатра е рисувала устните си с червило още преди толкова много лета. За направата на сенки са били ползвани специални въглени, а за червила смачкани бръмбари кармин и мравки. В Египет ползвали и магическата сила на глината, която смесвали с вода.

Жените и мъжете са използвали гримове и козметика, за да подчертават очите си и за да ги защитят от изгаряне на слънце.

Легендарната царица Клеопатра е автор на първото събиране на козметични рецепти запазени от древни времена.

От годините на фараоните е съхранена рецепта за направата на парфюм със съставки, хвойна, мед, кориандър, тръстика, мента и кипарис.

Но това съвсем не е цялата история около грима. В Древна Гърция се появява наименованието „kosmetike“, което значи днешното название за цяла индустрия. За да научат дали ново тяхно откритие е подходящо за гримиране, гърците изпробвали продуктите си над робите.

Самият Хипократ пише енциклопедия на четири тома, посветени на козметика.

Учейки се от технологиите и откритията на гърци и египтяни, римляните, създавали комбинация от лечения за красота и грим. За целта те ползвали камъни и минерали. Римските бани, били обслужвани от обучени роби.

Жените в Индия в миналото, използвани златни цветове в грима, за да красят очите, миглите и устните си.

Средновековието остава в историята на грима с ползваните сенки, червила и руж единствено от жените практикуващи най-древната професия – проституцията.

Бледата кожа била символ на аристократизъм и жените използват различни техники и гримове, за да избелват кожата си.

В зората на ХХ век гримът е подобен многократно, за да достигне в целия си блясък, качество и многообразие. Точно, както днес го познаваме, а именно под формата на червила, руж, сенки за очи, руж, лак за нокти, компактна пудра-прах.