Лавандула – лавандуловата магия в дома срещу молци

Лавандулата е ароматно растение, което очарова не само с красивият люляков цвят, но и благоуханията си. Днес лавандулата набира все по-голяма популярност и намира приложение не само като аромотерапия в домовете ни, но и за прогонване на молци от гардероба.

Лавандулата се отглежда лесно и ако имате място в двора, сило ви препоръчваме да си я засадите. Досаттъчно е да разполагате със слънчева тераса или градина и може да я отглеждате и сами. Разберете как да се сдобиете със сондаж за вода от тук: http://www.sofdom.com.

А сега нека насочим вниманието как сами да внедрите благоухания аромат в дома си.

Уханната лавандула е отличен начин да предпазите дрехите си от нахалните молци. Тяхното любимо място са гардерибите. Там те „забъркват“ щуротиите, на които са способни, но вие може да ги спрете. С аромата на лавандула ще внесете приятен аромат, отпускащо и релаксиращо действие. С лавандула може да си направите освежаващи торбички за гардероба и да ги използвате по всяко време от годината.

За целта са ви необходими малко плат, ленти за декорация, игла, ножица, конец. В различни цветове може да ушиете различни форми възглавнички – сърца, звездички, квадрати, кръгове и в тях а поставите изсушен цвят от лавандула. Върху плата очаертайте формата, която желаете, това ще е от полза при изрязването. Оставете около сантиметър разстояние в аванс, за да съшиете след това. Не забравяйте да оставите отвор от някоя страна, където да вмъкнете сухия цвят. Обърнете торбичката, напълнете я и съшиите отвора със „скрт шев“.

Торбичките се правят много лесно. Бодовете също. Могат да се съшиват от едната и от другата страна. Препоръчително е преди всяка от торбичките да се напълни с лавандулов цвят, такъв да бъде увит с марля, за да не се разпилява. За да финализирате ароматната и красива декорация поставете красиви панделки на всяка торбичка – от сатен, шифон или друга фина лента.

Подобни ароматни възглавнички може да използвате и за подарък на приятелки домакини и ценители на домашния уют, чистота и хармония.