Кризата на 2 годишна възраст – как да отгледате дете правилно

как да отгледате дете правилно

Как да отгледате дете и в коя възраст е най-трудно?

Точно, когато си мислите, че критичният период е позатихнал, само защото детето е вече на 2 годинки, идва въпросът как да отгледате дете правилно. Ако някой смята, че когато расте детето става все по-леко и лесно е в пълна заблуда.

Винаги послушното дете изведнъж става мрачно и е невъзможно да се съгласите с него, за да превключите вниманието си, отвлича вниманието, избухванията зачестяват по пъти на ден без причина.

Кризата на 2 годишна възраст – как да отгледате дете правилно

Истерията може да има различни проявления: демонстративни, лежащ на пода, крещейки, щамповане краката си, побеждавайки други, хвърляйки неща, чупене на играчки.

Причините могат да бъдат абсурдни: Искам мляко, което не е в къщата; Искам да отида до товарния асансьор, а не в пътническия и така нататък. Тук, като правило е добре да знаете, че това не е по вина на родителите. Причината се крие в овладяването на нова система на взаимоотношения с другите. Нараства желанието за независимост, желанието да се справят с прости задачи.

Две годишните деца попадат в криза на скрити в истерията разходи, когато и колкото изглежда детето, неговата личностна вреда нарастват.

На възраст от 1,5-2 години, детето започва да изследва границите на това, което е разрешено. Ограниченията да се нуждаете от него – единственият начин да се чувства в безопасност. Родителите търсят изход от критичната ситуация, всеки има свои собствени методи. Някои демонстративно излиза от стаята, затваря другото дете в детската градина, някои се нуждаят от спокойствие, а други от тихо обяснение. Всяко нещо, което може да се направи може да бъде погрешно. Ако се поддадете на детето, а след това постепенно става неуправляемо, всичко, с което сте свикнали може да премине всякакви граници.

Няколко насоки в това как да отгледате дете правилно!

Родителите трябва да определят забранени и разрешени позиции. Винаги да се придържат към установени забрани. Ако майката се опитва да отклони нещата, това няма да реши проблема, а само го отложи. На първо място, трябва да се успокойте и да не се ядосвате. Не е необходимо по време на продължителни лоши настроения, да обясните на детето, че то не е постъпило добре. Дори раздразнени възрастни не винаги действат съзнателно. Те трябва да се държат на положение, здраво и просто да казват с думи, защо не е изпълнено нещо. Ако гневно избухвате по-добре е просто да излезете от стаята, не продължавайте нататък разговор. Малко по-късно ще се възобнови комуникацията. Ако един възрастен говори, мъника е много вероятно да това за бяло знаме и да започне да действа отново.