Колко звезди има на националното знаме на Съединените щати

Националното знаме на САЩ е едно от най-разпознаваемите в света. Едва ли, може да си спомните, как изглеждат флаговете на Франция или Швейцария, но американското знаме със своите звезди и ивици винаги е идентифицирано, дори от деца…

Много от нас не са се и замисляли колко звезди може да има американското знаме и какви са символите на Съединените щати. Какво означават те. Нека се опитаме да дадем отговор на този въпрос.

Колко звезди има на националния флаг на Съединените щати

Колко звезди има на флага на САЩ?

Американският флаг изглежда като платно с 13 бели и червени ивици и 50 петзъбени бели звезди, съсредоточени в син правоъгълник. Модерният дизайн е измислен още през 1960 г. и продължава да е актуален и до днес. За първи път Съединените щати спечелили банера си през 1775 г. Флагът е издигнат от шотландския моряк Джон Джонсън на кораба „Алфред“, който пристигнал на пристанището на град Филаделфия.

Тогава вместо звездите в корицата на банера имало британски кръст, символизиращ колонията на Великобритания. Кръстоците са заменени от звезди през 1777 г. – година след обявяването на Декларацията за американска независимост.

Според легендата първото знаме е съшито от шивачката на Филаделфия Бетси Рос, която получила скица от самия Джордж Вашингтон.

Защо американското знаме има 50 звезди?

За да разберем защо знамето на Съединените щати има 50 звезди, достатъчно е да отидем по-дълбоко в миналото. През втората половина на 18-ти век 13 британски колонии създават една държава, независима от Великобритания.

Според броя на колониите на банера имало 13 звезди под формата на кръгло съзвездие. С течение на времето се присъединяват и нови земи към териториите на Съединените щати, така броят на звездите нараствал стабилно.

Символични на знамето са не само звездите, но и цветовете. Бялото символизира чистотата, синята усърдие и справедливостта. Наред с това синьото има по-дълбок, по-тъмен оттенък, като сянка, за разлика от този на други страни.

Това се дължи на практичността на американците – в ХVIII век. Тогава боите не били трайни, така светлосин цвят бързо избледнявал на слънце и се превръщал в небесно синьо, а тъмно синьото символизира води и запазва своите характеристики за дълго време.

Колко пъти се е променил броят на звездите на националното знаме на Съединените щати?

От създаването на американският флаг до днес са направени 26 промени. През 1795 г. Съединените щати присъединяват Кентъки и Върмонт, което носи нови 15 звезди.

През XIX век държавата включва още 30 държави, така от началото на ХХ век звездите вече били 45. Още 5 държави са добавени между 1908 и 1960 г. Последни в знамето на САЩ са Хавай. След това страната обявява конкурс за нов дизайн на националното си знаме.

Конкурсът е спечелен от 17-годишния ученик Робърт Хефт, който добавя само нова звезда към клетките. Преди появата на модерната версия Съединените щати използват знамето с 48 звезди за най-дълго време в своята история – 47 години от 1912 до 1959 г. И само последният банер е създаден през 1960 г., преминава с 50-годишната марка.

Какво означават 13-те лентите на националното знаме на САЩ?

Бандите на американското знаме запазват първоначалния си смисъл, т.е. сочат към 13-те британски колонии, формиращи независимата държава. От тези земи започва историята на Съединените щати, която американците запомнят и ценят почти 240 години.

Подобно на белите звезди, белите ленти означават невинност, а червените означават храбростта и издръжливостта на първите дали живота си за независимост.

Ще има ли нови звезди на националното знаме на САЩ?

През 1898 г. войските на САЩ нахлули в малката държава Пуерто Рико, разположена на островите в Карибско море. Оттогава местните живеят под контрола на Съединените щати и тяхната страна се счита за зависима територия.

От 1960 г. насам, пуерториканците правят бунт за независимост, но на референдум 2/3 Пуерто Ричани дават своя глас за присъединяване към „САЩ“.

Във връзка с това Институтът на американска армия за хералдисти вече е разработил проект на ново национално знаме, на което присъства 51-вата звезда.