Капан на самотата

самотата

Чувство на тъга, пустош и самота, могат да обземат всеки, но когато те са провокирани от сериозен причинител, като изоставяне от любимия човек, самотата може да се превърне в болест.

И независимо, че постоянно около ни има хора, приятели, роднини, колеги, които ни подкрепят, то онова усещане за пустинност е така убийствено. Ако ви е омръзнало да сте пренебрегвани, ако внезапно ви връхлети усещане, че сте сам-самички на света, значи действително се нуждаете от помощ.

Според специалистите, усещането за самота, несправяне с проблема, когато сме изоставени, познато като „зарязани“, при това, без да сте изолирани в чужда страна и сред непознати е твърде опасно.

Капан на самотата

Такова усещане може да извади всеки от равновесие, да постави в положение на отчаяние, депресия и да доведе редица здравословни проблеми.

Съществуват начини, с които коренно може да промените ситуацията и личностното състояние.

Ето и една част от мненията и съветите на специалисти, които подбрахме специално за вас:

  1. Философска гледна точка – мислите се за единствени с това усещане?! Добре е да проумеете, че всеки човек е минал през подобно изпитание, на даден етап от живота. Без значение е дали сте семейни или необвързани, дали сте бедни или финансово независими, дали сте възрастни или млади, всеки се е докоснал до самотата. Според специалистите, често сами предизвикваме самотата, ето, защо е добре да изградим философия за живота, която да ни води в трудните моменти, а именно, когато ви е тъжно, кажете си: „И това ще отмине“; „Онова, което не ме убива, ме прави по-силен“; „Всяко зло, за добро“.
  2. Разграничаване на емоциите – често се оказва, че горделивостта, комплексите или временно емоционално състояние ни тласкат да се затваряме в себе си. Не се отпускайте и не търсете извинения, тук се сещаме за една мъдрост, която гласи: „Когато човек има желание, намира начин…Когато му липсва желание си измисля причини“, замислете се не е ли и при вас това основата на проблема със самотата?!
  3. В търсене на новости – не оставяйте сами у дома, защото тъжните мисли неминуемо ще ви обсебят. Излежаването цял ден в леглото и като болен е още по-недопустимо. Вземете контрол над ситуацията, уговорете среща с приятел, направете списък със задачи, които не търпят отлагане и знайте, че самотата има и положителни лица. Кой не би признал, че в наши дни да останеш насаме е лукс, който малко могат да си позволят. Самотата дава шанс за личностно израстване, развитие и възможност за преоткриване на нови хоризонти и мечти. Само със самотата може да поставите основата на нещо градивно и смислено, а то може да е във всеки аспект от живота ви.