Какво да видите в Каталуния, Испания

Микс от вкусни гозби и специалитети, опияняващи ритми, музика и танци на фона на цялата природна красота и всичко това придружено от традиции, подправено с достолепна история и украсено от грандиозността на една европейска страна.

Става дума за Испания, а дестинацията за почивки този път не е една. Каталуния има какво да покаже на всеки заинтересован и сега повече от всякога е приготвила Гид, които не се влияе от време, пространство или други предпоставки. Достатъчно е само една малко желание и няколко куфара, преди да се отправите на приключение към:basilica "Neustria Senora del Pilar"

Сарагоса – първи данни за съществуването на това място има още по времето на бронзовата епоха. Последвали древни иберий, а след това римски град. Всичко било превземано от свеби, сарацини, вестготи. По тези земи на брега на река Ебро, Богордица се явила на апостол Яков в чест на чудото реката, където била издиганата базилика „Неустра Сеньора дел Пилар“. Това място обаче не е единственото свещено за региона. Има множество други, които носят духа на определена епоха. Сред впечатляващите постройки е мавританският дворец Паласио де ла Алхаферия. Това място в различните етапи от развитието на Сарагоса е било Дворец на радостта, резиденция на инквизиция, католическа крепост и защита, военна база. В него могат да се видят различни стилове архитектура, а именно те определят и хармоничността и свързаността присъщи за него. Днес в дворец Паласио де ла Алхаферия се помещава местния парламент.Laguardia

Лагуардия – това е място отредено в Испания и съвсем не означава катакомби, чиято мистерия може да покачи адреналина. По-скоро става дума за средновековни високи стени, огради и зад всичко това простиращи се на длъж и на шир лозя. Тази местност се намира в областта Риоха, а самите тунели водят до ползвани укрития, които днес са превърнати в чудни изби, богати на висококачествено вино. Дегустацията на вина в Лагуардия е направо задължителна. Интерес събужда и модернизираната изба Marques de Riscal, която напомня веещи се знамена под дилижанса на вятъра. Тя незабавно прави впечатление при преглед и с отправен поглед към града, туриста може да зърне опиянението и уникалността на околностите, не само заради това, което виното му предоставя. Toledo 2

Толедо –  на това място, сякаш всеки камък разказва своята история. Наричат старата столица на града с три култури по този начин. В Средновековието, Испания и Толедо имат католически, еврейски и мюсюлмански квартали, а дори днес съвременния турист може да долови миналото. В музеят на готическата катедрала се пазят изключително много ценностите от средновековието, сред които книги, картини на Рафаел и Ел Греко. Интерес събужда и синагогата Трансито, където се намира музеят сефарадите. Всички тези евреи някога живеели на Иберийския полуостров. Не бива да се пренебрегва и факта, че Толедо е център на автономната област Кастилия-Ла Манча, което е и родно място на Дон Кихот. Всеки стъпил по тези земи един път завинаги ще долови кое е истина и кое фантазия, къде е границата между любовта и инквизициите, колко истински или измислени могат да са приказките и всички онези неща за приятелства, рицари и любови.