Какво да направите ако намерите труп

Откриването на мъртво тяло е шокиращо и емоционално източва силите, дори на не дотам близки и роднини.

Ако се опитате да докоснете или да преместите мъртвото тяло, то това може да постави вашето здраве и безопасност на риск. Тялото на починало лице може да крие потенциални инфекциозни бактерии, които могат да заразят тези, които влизат в контакт с него. Така че, това, което трябва да направите, ако намерите труп е да си осигурите безопасност и да следвате правилния протокол. Ето и пет стъпки, по които да се водите:

5 неща, които да направите, когато намерите труп:

Ако установите, че в близост има мъртво тяло е важно да бъдете разумен, спокоен и подреден. Поддържането на тези пет неща в ума може да ви помогне много:

Не пипайте нищо – това може да е ситуация, в която е настъпило престъпление. Доказателствата не може да се намесват с благородната ви идея да сте полезни. Дори обратното, само може да навредите на здравето си и дори да станете преносител на зараза. Може да се наложи органите на реда да започнат разследване. Такова се налага да бъде проведено максимално бързо, защото разлагащо се тяло започва процесите много бързо. Не докосвайте кожа или телесна течност. Тялото може да съдържа потенциални патогени, предадени по кръвен път, които да ви заразят.

Обадете на 112. Правоохранителните органи и парамедици могат да определят дали лицето в действителност е починало и какви трябва да са следващите решения и следващите стъпки.

Уверете се в своята безопасност. Едва ли сами може да прецените дали става дума за мъртъв човек загубил живота си от насилие, без значение колко може да изглежда естествена смъртта му. Ако лицето е жертва на насилие, то непременно трябва да се обадите за помощ. Ако имате чувството, че може да сте в опасност, веднага напуснете, обадете се на 112 и отидете някъде другаде.

Сътрудничете с медицински специалисти и полиция. Тъй като сте намерили тялото, може да бъде поставен под въпрос някой и друг въпрос. Бъдете откровени за това как и къде точно сте намерили тялото.

Ако това е ваша отговорност да почистите, помислете сериозно над това да наемете професионална помощ. Понякога, мъртво тяло намерено в дома от приятел или роднина, като в този случай и почистването е отговорност на семейството или на собственика на дома. Ако сте натоварени със задачата за почистване след отстраняването на мъртво тяло, то е препоръчително да се потърси професионална помощ от фирма по биоремедиация: https://www.patogeni.com.

От фирми по почистване след смърт се предлага не само почистване, но  цялостна дезинфекция на дома или имота след смъртта. Ако трябва се свържете онлайн или се обадете веднага.