Как се отпушва вана

Да имаш вана за релакс в банята си е голяма привилегия, но не бива да се забравя и нуждата от грижа по такава, а тя често пъти не е никак малка. Ако и вие разполагате с подобна екстра в дома си и се случи така, че тя се запуши е добре да знаете някои правила и тънкости в отпушването й.

На първо време източете или изгребете водата от съда. В случай, че сифонът на ваната е трайно и стабилно запушен, то по-лесно ще е да потърсите услуги денонощно. Много биха сметнали напразно времето и средствата за водопроводчик, но ако се налагат по-сериозни мерки, няма да се размине без такива.

За целта при отпушване на вана ще са ви необходими подходящи инструменти.

Започнете със сваляне на капака на дренажа точно там, където се намира сифона. Източването по капака и почистването под повърхността на канала могат да открият чудна гледка. Струпани топки коса, сапун и други отлагания са само част от бариерата, която е провокирала запушване.

Някои канали са тапи за вана, които предварително биват инсталирани. Често пъти самата запушалка е на винт и трябва само да завъртите и развиете.

Отстранете плаката с пътуване за запушалка и внимателно извадете събраните мръсотии и всякакви други предмети, залепнали за запушалката.

Друг добър и практичен похват е с огъната тел, по формата на закачалка. За целта изправете закачалката, а след това с кука в края, опитайте да изтеглите натрупаната във вътрешния край на тръбата коса и други частици.

Издърпайте и лепкавите остатъци внимателно, за да не блокират последващите опити за източване. Изтеглете внимателно остатъка от мръсотия в сифона и по тръбата. Понякога насъбралата се коса може да е дълга и да се наложи внимателно да изрежете с ножица.

Едва когато сте извадили и последното дълго парче от образуваната органична маса може да налеете гореща вода в сифона.

Внимавайте с употребата на силни препарати и прекалено гореща вода. Някои специалисти не препоръчват използване на вряща вода предвид възможността е да се стопят или втечнят някои уплътнения, восък или гумени уплътнения, използвани за водопроводни инсталации или връзки. Това е вашият избор и може да зависи от възрастта или силата на вашите обезвреждащите препарати за бани. Внимателно се излива вода директно в канала и се оставя за 10-15 минути, преди да използвате буталото.

Практичен и икономичен вариант за отпушване сифона на баня е като в него се налее 1/3 чаена чаша сода за хляб и същото количество оцет. Съотношението трябва да е 1: 1. Колкото по-бързо го направите, толкова по-добре, защото действието ескалиращия и постепенно. Следва отмиване само с топла вода от чешмата.

Предвидете факта, че някои химически продукти за отпушване на канали съдържат разяждащи химикали, които разтварят запушващите частици С тях обаче трябва да се внимава, защото след време водят до корозия на металните тръби. Ако решите да използвате такъв продукт, не забравяйте да следвате внимателно инструкциите.

В случай, че споменатите методи ви се струват неефективни и се питате „кого да потърся“, то сега е момента да се обърнете към водопроводчик.