Как да защитим птичката в кафез от останалите домашни любимци

Много любители на канарчета и папагали, отглеждат в дома си и други домашни любимци – котки, кучета, влечуги, рибки. Някои от тези питомци проявяват агресия спрямо птичките в кафез. Как да предпазим домашната птичка от останалите домашни обитатели и да сте сигурни, че ще се радвате на разнообразие от домашни любимци.

Ето, какво е важно да знаете:

Хигиената – измивайте добре ръцете си, ако преди това сте галили котето, кучето или сте си играли с влечугото, преди да докоснете птичката от кафеза си. Котките и кучетата са преносители на бактерии – пастьорела, които са безвредни за тях, но за домашните пернати любимци са опасни. Земноводните пък могат да заразят птицата от кафеза със салмонела – опасна, както за пернатите, така и за човека.

Храната – старайте се котката и кучето у дома да са винаги сити, защото лесно могат да решат, че птицата в кафеза не е само играчка или опитна плячка, а идеалната закуска.

Безопасността – покривайте аквариумите, когато пускате птичката от кафеза да лети свободно. Често може да се случи такава да падне във водата и да се удави. Ако имате земноводни, затваряйте ги добре, за да не попадне пернатото вътре и да бъде лесна плячка.

Останалите домашни любимци – ако имате повече от едно пернато у дома и не са отраснали заедно е добре да ги държите под контрол. Лесно могат да се спречкат и да се наранят един друг, особено, ако единият от тях е с по-големи размери. Най-често такова явление се наблюдава при папагалите.

Много домашни птички – ако гледате повече от една птица в клетка не позволявайте да кацат по чуждите, защото при птиците е закон да бранят територията си и домакинът реагира агресивно.

Къде да поставя клетка с птичка – поставете птичата клетка на място, което е недостъпно за котка или куче. Дори добре дресираният домашен любимец – котка, куче или пор, може да изгуби контрол над инстинкта си за ловуване.

Поведението на останалите домашни любимци – не позволявайте на домашния любимец котка или куче да се взира в птичката ви. Предвид факта, че в природата птиците са обект за лов, това кара домашната птичка да е неспокойна. Осигурете й максимална защита в това отношение.

Играта между домашни любимци – следете и бъдете много внимателни, когато кучето или котето си играе с птичката ви. Дори безобидното на пръв поглед потупване с лапа може да увреди птичката и тя дори тя да умре.

Наранената птичка – в случаи, че домашната ви птичка бъде наранена, закачена или ударена от друг домашен любимец, дори да няма по нея видими белези на нараняване, веднага заведете пернатото на ветеринарен лекар. Дори да няма видима травма, бактериите пренасяни от котки и кучета, изискват антибиотично лечение за птиците.

Изолацията – както за човека, така и за животинката е важно да знае, до къде може да се простира и кое е нейното лично пространство. Осигурете такова на всяка домашна животинка. Уверете се, че вратите на кафеза са добре затворени, а вратите на другите домашни любимци добро заключени. Така няма да настъпи хаос.

Комфорт и спокойствие за птичката – за да не се прехвърля ревността, която често съществува и между домашните любими към птичката ви, докато играете с нея, изолирайте останалите питомци в друга стая. Осигурете им достатъчно разнообразие, за да не разберат, колко внимание и любов отделяте за питомното канарче или папагалче.