Как да запазите цвета на боядисаните коси

В първата седмица от боядисването косата обикновено изглежда повече от добре. Блясък, наситен цвят и завидна мекота са само малак част от това, което имаме като подарък. След тази първа седмица обаче нещата се променят и наситените тонове изчезват. При блондинките се появява жълтеещият цвят, а за брюнетките цвета е осветлява.

Има ли начин да се радваме на наситени цветове в боядисаните коси:

Колкото по-жаждаща е боята, която ползваме, толкова по-бързо се измива пигментът. Подобни козметични средства са с почти 95% растителен произход, съдържащ витамини, които не нарушават структурата на косъма и не променят pH в кожата на главата. След използването им обаче цветът на боядисаната коса не се задържа за дълго, т.к. пигментът е слаб и с ниска оцветителна стойност.

Съществуват начини, които ще помогнат да съхраним цвета на боядисаната коса по-дълго.

Ето някои полезни съвети как да стане това:

  1. Когато избирате продукти за всекидневна хигиена е добре това да са само деликатни измиващи средства с неутрално pH (от 5,0 до 6,0) и с подходящите съставки. Те не разрушават молекулите на оцветителяи не вредят на хидробаланса на косата.
  2. Смята се, че някои процедури в салона помагат цвета на косата да се запази за по-дълго, но не всички действат така.

Къдренето и постоянното изправяне изхабяват цвета. Ако обаче тези действия са неизбежни, то по-добре е да се правят преди косата да е боядисана;

Кератиновото изправяне на къдрици също изяжда цвета, но не е така агресивно и от един път. Това дава възможност да се съчетае боядисване един път на две седмици. В противен случай ефектът на само 2 процедури ще бъде нищожен;

Ламинирането е полезно за боядисаните коси. Прозрачният фиксатор за коса фиксира цвета и той не се отмива. Това най-често трае 3-4 седмици. Прцедурата сама по себе си не е лечебна, а декоративна. Освен по-дълго съхраняване цвета на боядисаната коса можем да разчитаме и на обем и блясък в прическата.

  1. Всяко боядисване изсушава косата. За да избегнем появата на цъфтящи краища и да съхраним еластичността й, трябва да наблегнем на овлажняване. За целта са идеални хидратиращите маски на база аминокиселини, екстракти от лайка и лавандула, морски водорасли. Добре е такива да бъдат използвани поне 1-2 пъти седмично и да се оставяйте за най-малко 15 минути върху чиста и влажна коса.