Как да си отгледаме лековити растения в саксия

Чудите ли се какви стайни растения да изберете за саксия у дома?! Знаете ли, че някои цветя и растения за саксия имат лечебна сила. Тук не става дума само за билки, но и за онези растения, които могат да облекчат здравословното състояние и да подобрят атмосферата с вида и аромата си. Научете повече как:

Саксийните растения отделят фитонациди – летливите, органични съединения, които унищожават болестотворните микроби се наричат фитонациди. Те се срещат по всички растения, но за да оздравяват въздуха, трябва да се поставят в саксии с монстера, пеларгония, розмарин, мантара, хвойнови растения, аспарагус, фикус.

Растенията в саксия могат да почистват въздуха – всяко едно растение на планетата има магическата способност да пречиства въздуха. За да се постигне максимума на желан ефект, трябва да се подходи и с известна доза разбиране. Това, какви са листата на саксийното растение, на каква площ се поставя, какви са основните му свойства не са неща, които трябва да се поминават. Научно е доказано, че възрастно растение на хлорофитум може да почисти въздуха в стая с площ 10-12 м. за едно денонощие с 80%. Доказано е, че това растение парира свойствата на синтетични материи. Други растения, които могат да прихванат токсини от въздуха са стайна лоза, драцена фрагранс, пеперомия.

Цветята в саксия ароматизират – богатите на етерични масла, стайни растения могат да създадат идеална лечебна обстановка в дома. Лавърът, евкалиптът, ризите премахват хроническата умора. Ароматът на цитрусови плодове понижава артериалното налягане. Миртата се справя с лошото настроение, а розмаринът стимулира паметта.

Отгледайте си в саксия йонизатори на въздуха – по научни изследвания става видно, че дори мушкатото има способността да оздрави въздуха. Растението отделя във въздуха отрицателни кислородни йони, които са важни за човешкия организъм. Такива има много в планината, но в големия и замърсен град, все по-оскъдни са. Това обяснява и защо в гората дишаме така лесно. Препоръчва се да се наредят саксии с цветя от монстера и мушкато по всички первази на дома. Така няма да се налага да използвате йонизиращо устройство в помещенията.

Как да комбинираме цветята в стаите на дома, според лечебните им свойства и предназначението на помещенията:

За детската стая

Босилек – отглежда се лесно, но обича топло, светло помещение и умерено поливане.

Офиопогон – предпочита умерената температура, влажна почва и пулверизиране на листата.

Стайна лоза – предпочита по-хладни места, ярка, но не и пряка светлина, умерена влажност и почистване на листата.

Спатифулиум – предпочита топло, влажно и умерено помещение, без никакво течение.

За спалнята

Мушкато – може да се отглежда на всякаква светлина, умерена поливане и добре наторена почва.

Лавандула – това растение предпочита малко светлина и умерено поливане.

Монстера – държи се на светло място, без преки лъчи и умерено поливане. Изисква по-често пулверизиране на листата.

За хола

Маточина – предпочита слънчевите места, високата влажност на почвата и може да достави много аромат в стаята, ако тези изисквания са спазени.

Мирта – предпочита умерено и не много топло помещение, зимата е в покой и изисква пулверизиране на листата.

Фикус – отглежда се на слънчеви места. Полива се, когато почвата е засъхнала, при сух и топъл въздух.

Монстера – държи се на светло място, без преки лъчи и умерено поливане. Изисква по-често пулверизиране на листата.

За кухнята

Мушкато – може да се отглежда на всякаква светлина, умерена поливане и добре наторена почва.

Хлорофитум – известен още като зелена лилия той е непретенциозен. Може да се отглежда, както на много топло, така и на много студено. Полива се според стайната температура.

Лавър – полива се само, когато горния пласт на почвата е засъхнал. Съхранява се на полусянка или слънце.