Хранителните добавки – ползи

Хранителни добавки

До колко са полезни съвременните хранителните добавки не се знае. Правени са изследвания, опити и експерименти в тази насока, но надали може да се даде 100 % конкретен отговор за полезността или за вредата им.

Голяма част от състава на хранителните добавки е проучен така, че да не нанася вреда на организма на хората, но често задаван въпрос е не бихме ли могли тези добавки и съставки да ги набавим по естествен път. Отговорът е да може, но понякога така е по-лесно, по-бързо, по-достъпно.

Голяма част от хората дори не се и замислят, че веществото съдържащо се в хранителната добавка го има и в дома, ябълка, мляко, риба и месо например. И вместо да вземат хапчето може да консумират повече домати ябълки, мляко, риба и месото.

Самото име хранителни добавки би трябвало да насочи и накара хората да се замислят, че това са вещества, който се намират в храните, а какво по-добро от това да получиш важна съставка за организма си в чистия и натурален и вид.

Тя не бива да е обработена, синтезирана и с редица добавки и съставки с неясен произход и състав. Така например след определена възраст хората имат нужда от повече калций. Вместо да го вземат под формата на хранителна добавка много по-добре би било да го получат чрез ежедневната консумация на кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, спанак, броколи, лук, магданоз, скумрия и др.

От друга страна важно е да се знае, че винаги полезните съставки на храните се усвояват на 100 % от човешкия организъм, за разлика от другите намиращи се в  някои хранителни добавки.

Хранителните добавки

Оправдано е вземането на хранителните добавки, единствено и само при условие, че е налице определена непоносимост на хората или към определени храни и тази непоносимост пречи да се набавят съответните компоненти по естествен път.

И накрая, до колко са полезни хранителните добавки не се знае, но натуралния продукт ако не ви донесе здраве, то поне няма да ви навреди.