Болести по растенията

Болести по растенията

Всички обичаме цветята, но за добрата домакиня отглеждането им много често е съпроводено с грижи и някои болести по растенията.

Едно от най-големите премеждия са болестите по растенията. За да се справим с тях е добре да знаем някой от най-честите болести по цветята и какви са признаците им.

Болести по цветята могат да бъдат провокирани от бактерии, гъби, вируси, но могат да са в резултат и на физиологични причинители. Към вторите се отнасят резки промени в температурата, суша, неправилен подбор на торове, излишна влажност в почвата и други.

Някои от най-честите заболявания по растенията и в частност домашните цветя са:

Брашнена мана

Това е болест, която се характеризира с бял налеп под форма на брашно. Образува се по повърхността на листата и цветовете. Тази болест при растенията е най-често забелязвана при бегониите. За туширане на болестта може да се използва разтвор от каратан в концентрация 0,8%. С него се напръскват листата на цветето;

Кафяво гниене или фузарийно

Тази болест е причинена от гъбата Fusarim bubigenum. Тя се настанява в младите корени на растението и ги убива. Болестта е характерна и най-осезаема за нарциса, а самия процес се проявява като гниене на луковицата. Видимо по него се образува розово бял налеп. За да се спре разпространението на болестта се преглеждат луковиците, съхранението им в проветрени, сухи помещения с температури между 8 до 10 градуса. При наличие на симптоми на тази болест по растенията, те трябва да се поливат с разтвор от 0,2% фундазол;

Червен листен пригор

За тази болест по цветя е известно, че е причинена от гъбата Stagonospora curtisii. Проявява се по листата на растенията, като образува ярко червени петна, които с времето потъмняват до кафяво. Най-често поддаващи се на тази болест растения са хипеаструмът. За борба с болестта се използва метода на накисване на грудката в разтвор от 0,2% бордолезов разтвор. Оставя се да престои около 1 час. Болните листа и люспи се отстраняват.

Научете за отглеждането и на други интериорни и екстериорни растения от този адрес: https://www.interpolezno.com/otglezhdane-na-glorioza.