Балетът: от сън до реалност

Искам да стана балерина„…

Много жени мечтаят за красотата на това изкуство наречено балет, но само едно малко момиче или възрастна жена, която се е занимавала с професията, знае какво коства подобен танц…

Откъде да започнете и какво ще ви помогне по пътя в сбъдване на към тази мечта, нека сега вдигнем завесата.

Балетът днес разшири границите на стереотипа и стана не само класически, но и модерен танц с многобройни черти. Той винаги е обединен от желанието за максимално изразяване, чрез тялото, а основната идея заложена в балета е грация и емоционалност.

Balerina

За да се превърнете в класически танцьорка и да намерите в това призванието си, наистина трябва да сте отдадени на това изкуство още от детството, а също и да разнообразите интересите си, да танцувате с изразителен език.Това не е лесно-осъществима задача за всеки и не е достатъчно да имаш едното желание.

Учете балет като хоби!

детски балет

Детски балет

В класическия балет момичета започват от ранна възраст 4-5 години, а понякога дори 3 годишни. Ако искате да изпратите дъщеря си по този път, важно е да не пропуснете моментът, тъй като за първокласник ще е твърде късно. На вече 6 или 7 годишна възраст не се вземат в балетната школа.

Може, разбира се, да тренирате за себе си, без да си поставяте цел да станете танцьор по балет, тогава възрастта не е толкова принципна.

деца балет

Ако запишете дъщеря си, освен класическо танцово обучение, тя ще е облагодеталствана и с някои други предимства, сред които:

– тънко и гъвкаво тяло;

– правилна поза;

– издръжливост;

– дисциплиниран характер;

– способност да преодолява неприятните усещания на тялото;

– грация и чар, които са присъщи на балерините.

Минусите, произтичащи от желанието на младите момичета да се посветят на балета, също не отстъпват по брой:

– детските балетни ателиета не са евтини;

– професиите отнемат много време и усилия;

– в нежна възраст това е двойно натоварване равно с общообразователното училище;

– създават се професионални деформации на краката;

– класическото обучение на младите танцьори е свързано с огромно психическо напрежение и амбиция, които много деца не могат да понесат.

Нека разгледаме по-подробно някои от проблемите:

Балет

Деформацията на краката на балерините – мит или реалност

Никой не желае да има смачкани крака, проблеми със ставите, цикатризирани кости и разширени вени. Това обаче е неизбежен “данък”, изплатен с тялото на професионална балерина. Колкото и силно да звучи това е суровата истина.

Деформацията възниква от прекомерно натоварване на стъпалото, както и от въздействието на специалните обувки – балетни обувки и танцуването „на пръсти“.

Ако не искате тези здравословни проблеми, изберете класическия и модерния вид на танц, в който има обувки с кожени подметки, които предпазват стъпалото.

Прима Балерина

Къде работят балерините?

Ако се вслушате в детето си, ще разберете, че децата искат да учат балет, защото са видели красива балерина по телевизията или в театъра. И вие, със сигурност, сте запознати с това възхищение за водещия лидер на партията – прима балерина.

Но истината е, че в повечето балерини, завършили училище стават танцьори на втория и третия план, дори и без партньор в танца.

Балетът: от сън до реалност

 

Балетните танцьори, които нямат славата в световен мащаб, получават много скромен доход, а с него, никое момичето не може да си осигури нормален начин за пребиваване. Нереализираните амбиции и нездравословната конкуренция в театъра са много.

Друго е ако човек има любов към това изкуство в душата си. Тогава той има целенасочен и гъвкав характер във всеки случай.

Прима

Балерината, която може да овладее и други жанрове никога няма да остане без работа, поне докато физически не може да танцува.

Може да се реализира и в различни нива на танцови театри, представления, танцови представления. Осеен това, може да стане учител за деца и възрастни. Основното нещо, ако не може да излезете от примамката е да преструктурирате и да използвате уникалните си умения, за да намерите своето място на пазара на труда.

диета балерина

Диета и тегло на балерината

Преди да помислите как да станете балерина, уверете се, че сте безразлични към храната. Разбира се, в противен случай теглото веднага ще развали кариерата ви.

Балерините ядат, за да поддържат живота. За покриване на разходите за енергия, свързани с физическата активност по време на танца. Но нищо повече!

Не им е позволено да ядат любими ястия, да изпитват приятни чувства на ситост и кулинарен ентусиазъм.

Ако искате да започнете балет за възрастни, тогава ще трябва да отслабнете и много повече, отколкото си представите. Фактът е, че тази танцова система включва претоварване на мускулите.

Отстрани изглежда лесно и безпроблемно движение. Това обаче не е достатъчно, трябва да сте слаби и дори сухи. Всеки намек за подкожна мазнина ще ви лиши от възможността да изглеждате наистина грациозни в класическите балетни движения.

красота танцът на балерината

Класове за възрастни

Превръщайки строгата дисциплина в хоби може да се справите дори като възрастни.

Съвременните изследвания в класове по танци на танцови училища и фитнес клубове – дават възможност за вкусване на радостта от възможност танци в посока много сходни с класически балет.

За да проверите дали можете да направите това, което искате, опитайте да тествате тялото си на един калкулатора за теглото. Такива изчисляват растежа, възрастта и конституцията на тялото – астеничен, нормастазен и хиперстичен индекс. Ако тялото ви е близо до идеалното за вашата височина, започнете тренировката безопасно. Ако параметрите се различават от допустимите е по-добре да отслабнете предварително, например в басейна, в клас по аеробика и пр.

Ако не сте на 5 години, класовете в групата със съвременния балет ще ви помогнат да наваксате. В тях ще получите вълнуващо, модерно обучетне, независимо от възрастта!

балет в домашни условия

Как да стана баклерина у дома?

Да кажем, че ви убедихме, че можете да започнете да тренирате модерен балет като хоби. Какво ви е необходимо за това?

От инвентара у дома ще ви трябва широко огледало, окачено на стената, за да следите правилността на изпълнението и техниката на движение. Оптималните размери за огледало са 150х100 см, може и повече. Инсталирайте го у дома и на място, където да виждате себе си в пълен растеж, както и пространство около 1 метър отдясно и отляво на себе си.

Обратно на огледалото, инсталирайте така наречената машина около стената – кръглата лента около 150-200 см. Такава релса ще служи като помощ за упражненията, тя ще е необходима постоянно, без нея не може да направите нищо. Тръбата може да бъде изработена от дърво или метал, тя трябва да е здраво закрепена към стената, да не се заплита и да се намира на нивото между талията и бедрата.

Купете балетни обувки в специализиран магазин или кожени балетни обувки. Като алтернатива, можете да практикувате боси, но след това не е нужно да овладеете характерната стойка. От дрехи, подходящи са спортен закрит бански костюм. За красота можете да си купите пола от тюл.

Ще трябва да добавите и телевизор или монитор, за да гледате видеото за тренировка, и да слушате висококачествен звук. Можете да намерите видео материали за видео безплатно или да си купите видео курсове с програми.

Балетът: от сън до реалност

Кой не трябва да танцува балет?

Всичко, което е свързано с физически стрес и е изпълнено с множество травми. Това има своите противопоказания и този вид танц не е изключение. Не можете да се справите с тях, ако имате гинекологични заболявания, автоимунни, слабо заздравени стави, връзки или мускули, артрит, разширени вени или хипертония. Такъв танц не спестява натоварване, затова предвидете ограниченията сериозно.

Балетът

[bctt tweet=“Да бъдеш балерина – професионалист или любител е естетически много красиво.“]

За да превърнете своите вашите желания в реалност, развивате се и забавлявайте.

balet

 

Правете всичко с любов!