9 полезни техники, за справяне в житейски ситуации

полезни техники:

Начинът, по който гледаме света, създава света, който виждаме“ – Бел Кауфман, американска писателка.

В темата: „9 полезни техники, за справяне в житейски ситуации“ ще разгледаме някои психологични похвати, както и мъдрости на велики хора:

В продължение на предходна тема: „9 стари метода, за справяне в трудни ситуации„.

Вижте и тези полезни техники:

  • Помислете за настоящия момент

Ако сте заобиколени от проблеми и не можете да спрете да мислите за миналото, опитайте се да се съсредоточите върху настоящия момент. Много от нас са обременени от миналото или се тревожат за бъдещето. Може да чувствате вина за минали дела, но това не бива да трови настоящето и обстоятелството, че не можете да промените нищо. Стойността на настоящия момент е в осъзнаване на това какъв късметлия е всеки, че е жив. Насладете се на красотата на света около вас и дръжте очите си отворени, за да видите възможностите пред вас. Щастието не е въпрос на бъдеще и не е момент от миналото, но е начин на мислене, че може да се проектира в настоящето.

  • Опитът помага да растете

Всеки човек израства с опита, който трупа. Опитайте се да не задавате въпроси, които да удължават вашата роля като жертва, защото това ще удължи вашите чувства и безпомощност. Случват се и множество неочаквани проблеми в живота. Хората често боледуват, загубили са работните си места и са изправени пред критични ситуации. Именно тези обстоятелства в живота, носят по-автоматична зрялост и принуждават човешкият манталитет също да расте. Болката, че се чувства, когато нещо се обърка, а точно тя учи къде се намирате сега и кой сте в този момент. Добрите и лошите преживявания са врата към самоосъзнаването.

  • Заради много неща трябва да сме благодарни

Понякога е по-лесно да се чувстваш зле, защото се минава през трудни времена. Можете лесно да бъдат уловени от житейските проблеми, които сте пропуснали да направите пауза и да оцените нещата, които имате. Само силни хора предпочитат да се усмихват и да ценят живота си, вместо да плачат и да се оплакват за нещо.

Желателно е да спрем да се сравняваме с другите и да се стремим да бъдем някой друг. Всеки човек има свои собствени силни и слаби страни. Ако приемете всичко, което имате, вие наистина ще намерите това, което търсите. Изпробвайте нови  техники.

  • Разберете, че не сте сами

Без значение, колко изолиран се чувствате и колко е сериозно положението помнете, че не сте сами. Опитайте се да уважавате всеки, които се опитва да ви помогне, ако се опитвате да направите добра промяна в живота, обърнете внимание на скъпите и близките хора. Може да имате един кръг от приятели, които ви осигуряват постоянно добро чувство за хумор, помощ и компания. Ако нямате приятели или роднини, се опитайте да участва в няколко онлайн общности, пълни с хора, които са винаги готови да споделят съвети и да насърчат.

полезни техники

  • Направете свой собствен уникален път

Днес много хора трудно се доверят на собствено мнение и търсят баланс, чрез придобиване на обективност от външни източници. По този начин можете да девалвирате вашето мнение и да се покажете като неспособни да управляват собствения си живот. Когато се борите да постигнете нещо важно, трябва да вярвате в себе си и бъдете сигурни, че вашето решение е най-доброто. Запомнете, че вашите собствени мисли, имат свои собствени ценности и направете своя избор. Изберете своите полезни техники от многото споменати тук!

И нека не забравяме мъдрата реч на един велик човек – Йохан Волфганг фон Гьоте:

Каквото и да можеш да направиш или си мечтаеш, че можеш да направиш, заеми се с него. Смелостта крие в себе си Гениалност, Сила и Магия!“.