9 трика да не натрупаме тлъстинки около талията

тлъстинките около талията

Как да махнете досадните тлъстинки около талията

Коя жена не страда от мисъла за тлъстинки около талията. При вида им направо се ужасяваме.

Колкото и закачливо да звучи определението „любовни дръжчици”, мастните натрупвания в областта на талията не изглеждат никак привлекателно. Наред с това увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, рак на млечната жлеза и болестта на Алцхаймер според нови медицински изследвания.

Ето 9 лесни трика, с които да избегнем досадните тлъстинки около талията, за да сме не само красиви, но и здрави.

Увеличете скоростта

Увеличете скоростта, с която изпълнявате упражненията си, за да стопите тлъстинки около талията. Всички видове спорт помагат за опазване на фигурата. Тук, по-специално за тънка талия упражненията трябва да са по-интензивни, светват специалисти от университета във Вирджиния, САЩ. Те проследили три групи жени, които се занимавали със спорт пет пъти седмично. Всяка група изгаряла еднакво количество калории – 400 на тренировка, но изпълнявали упражненията с различна скорост.

Тези, които работели най-интензивно, стопили доста коремна мазнина, докато другите, които правели по-спокойни тренировки, не загубили нито грам тлъстини в тази област. Обяснението на учените е, че упражненията с бързо темпо подпомагат отделянето на хормона на растежа. За него е доказано, че има свойството да изгаря висцерални (Коремни) мазнини.

Припушете светлината вечер

Увеличението на мазнините в коремната област се свързва с високите нива на хормона на стреса кортизол в организма, който от своя страна се влияе от директното попадане на светлина, върху ретината на окото. Затова съветът на специалистите към хората с ябълковидна фигура е да прекарват вечерите си в помещения с приглушена светлина. Хората не трябва да работят, пред екраните на лаптопи и други ярко осветени монитори поне час, преди лягане. Така ще предотвратят производството на кортизол в края на деня, когато то би трябвало да спадне от настъпването на тъмнината. Този „електрически залез“ ще ви помогне и да спите по-добре, допълват учените.

Спете достатъчно

Хората, които спят 5-6 часа по пет-шест часа на нощ са с 60% по-налети около талията, от тези, които си осигуряват 7-8 часа сън. Недостигът на сън влияе на организма. Той повишава нивото на хормона на глада — грелин и намалява нивото на хормона лептин. Вторият потиска апетита. Освен това хората, които са преуморени и недоспали, са склонни да хапват повече и особено захарни изделия. Всички знаем, че въглехидратите увеличават теглото в областта на корема.

Пийте по малко оцет

Японски учени установили, че хоро с наднормено тегло, които приемали по 2 супени лъжици оцет на ден, намалили с 5% повече натрупаните мазнини, около талията. Това доказателство е на база тези, които били на същия диетичен хранителен режим, но не пиели от киселата течност. Според обяснението на специалистите, оцетната киселина карала черния дроб да започне да топи телесна мазнина.

Най-приятният и полезен начин да приемете този кисел еликсир е да сипете две супени лъжици ябълков оцет в чаша топла вода и да я изпиете сутрин, преди хранене. Вижте и за някои храни за топене на коремчето.

Помислете за хормонозаместитекна терапия

Менопаузата е най-рисковият период за натрупване на мазнини в областта на корема. Хормонозаместителната терапия се препоръчва по много причини и може да предотврати този неприятен ефект.

Австралийски учени от Университета в Сидни обясняват, че намаляване нивото на естроген в организма подпомага разположението на тлъстинки около талията. Затова те предлагат да се ползват трансдермални хормонозаместителни лепенки. На нападките, че според ново проучване хормонозаместителната терапия повишава риска от сърдечносъдови болести. Специалистите от Сидни заявяват, че при конкретното изследване, показало тези резултати, са били давани хормонадни препарати на жени над 60 години, което не би трябвало да е правилната медицинска практика.

Според повечето лекари хормонозаместителната терапия за определен период и в кратки срокове носи повече ползи, отколкото вреди. И все пак, задължително се консултирайте с вашия гинеколог или ендокринолог, преди да пристъпите към нея.

Яжте, повече кисело мляко

Ако приемате 1,100 мг калций дневно с киселото си мляко (около З чаши), ще загубите с 81% повече Висцерални мазнини от тези, чиято диета включва само 400-500 мг калций на ден. Това твърдят изследователи от Университета в Тенеси, САЩ.

Според диетолозите калцият подпомага горенето на мазнините. Те препоръчват още хранителни трикове. Прибавяне на малка порция мононенаситени мазнини, към всяко ястие. Те се намират в ядките, авокадото, семките и рибното масло. Препоръчва се и прием на рафинирани въглехидрати от пълнозърнестите продукти.

Повишено ниво на витамин D в организма

Повишете нивото на витамин D в организма си, може да го постигнете лесно – 15-минутна разходка всеки ден под галещите лъчи на слънцето или ежедневен прием на хранителна добавка с Витамин D ще Ви помогнат. Диетолозите от Университета в Минесота, САЩ, обясняват, че колкото по-високо е нивото на витамин D в организма ви, толкова повече килограми ще стопите. Така ще намалите и от сантиметрите в обиколката на талията си.

Няма доказателства, че недостигът на този витамин причинява напълняване, но заключенията на учените са категорични. Те твърдят, че добавка на витамин D в диета за отслабване с намален калориен прием, води до по-добри резултати.

Спрете цигарите

Учените от Медицинския изследователски център в Холандия, провели проучване кои фактори от начина на живот допринасят за напълняване в областта на корема. Установили, че цигарите са сред „първенците“. Точно защо не е ясно, но според изследователите пушенето намалява действието на хормона естроген в организма и увеличава „силата“ на мъжките хормони. Последните са свързани с „изваиването“ на ябълкоподобната фигура.

Впрегнете силата на цветята

Стресът докарва какви ли не вреди на здравето ни, сред които е и натрупването на тлъстини в коремната област. Специалистите обясняват, че когато сме подложени на нервно напрежение, организмът ни произвежда големи количества кортизол. Той от своя страна увеличава нивото на инсулина, който пък складира мазнини в мастните клетки, около талията.

Растенията, обаче могат да намалят стреса, който изпитваме. Препоръчват се екстракт от магнолия, лайка и други благотворни треви и цветя, за които можете да попитате в билковата аптека.