9 забавни факти за водата

Водата

Какво необичайно има във водата?

От самaта поява, всеки човек възприема водата като неразделна част от живота. Има обаче редица факти за водата, които не знаем? Човечеството все още не е успяло да намери отговор, какво може да замести живителната течност.

Топ факти за водата

Водата като един от най-често срещаните елементи присъства в почти всички природни компоненти, растения, животни и хора. Тя е неразделна част от кръвта. Тялото ни се състои главно от вода. От ранна детска възраст е 95% в организма. В напреднала възраст достига около 60%.

Защо обикновената вода е толкова невероятна?

Много от нейните свойства, просто не могат да бъдат обяснени. Ето някои от тях.

Водата

  1. Водата служи за местообитание на много организми.

Спокойно можем да се кажем, че наличието на вода на Земята определя появата на живота и неговата еволюция. Земноводните (жаби, саламандри, тритони) са примитивни гръбначни животни, които слизат от древните риби с четка и стават родоначалници на влечуги. Именно те, преди милиони години „излязоха“ от океана на сушата. Сега авторите на научна фантастика пренасят, в своите произведения човечеството обратно в морските дълбини, където няма недостиг на жизнено пространство и изобилие от хранителни източници.

  1. Водата няма мирис, цвят или вкус.

Това правило важи само за водата. Дори желязото има не само цвят, но и мирис и вкус. Въздухът също има свойства, подобни на водата. Само вещество попаднало във въздуха, може да ухае и да придаде присъстващи си качества на него. Само попаднали соли и минерали могат да променят свойствата на водата.

Водата

  1. Водата е универсален разтворител.

Тя също е и ефективен абсорбент. Наред с това, капка вода, за разлика от много други течности, има тенденция да се комбинира с друга вода и повечето други вещества.

  1. Водата е от съществено значение за баланса.

Водният стълб на океанската вода поддържа баланс на кислород и въглероден диоксид в земната атмосфера. Тя играе решаваща роля за живота на планетата. Освен това огромните запаси от прясна вода на Земята са концентрирани в айсберги.

Водата

  1. Водата на Мъртво море „тласка“ човек на повърхността.

Водата на Мъртво море е толкова солена, че просто не позволява на човек при къпане да се потопи, дори по шията. Също така, тя вдига тялото на повърхността и не му позволява да се удави. Концентрацията на сол в такава вода е просто огромна. Воден солен океан е в 8 пъти повече.

Водата

  1. Дълбочините на океаните се изучават толкова малко, колкото космическото пространство.

Човечеството, все още не е имало възможност да проникне на дълбочина 10-11 хиляди метра. Ето, защо фактите са заобиколени и може само да се спекулира, какви фантастични живи организми обитават тези райони във водата. От тук идват легендите за същества като, например чудовището от Лох Нес.

  1. Друго мистериозно вещество е снегът.

Още от детството, всички се възхищаваме на това природно явление – сняг. Независимо от това, причудливостта и разнообразието от модели снежинка е загадка за природата. Науката се занимава с тяхното изследване. Освен това експертите, дори съставиха класификация на снежинките, която включва видове и класове. Те се наричат ​​„копчета за ръкавели“, „колони“, „чинии“, „таралежи“, „игли“, „звезди“, „пухчета“, „призми“. Снежната покривка от милиони снежинки „връща“ обратно в космоса около 90% от слънчевата светлина. Както е известно от физиката, бялото има висока отразяваща способност. Ето защо в Антарктида снежната покривка не се топи.

Водата

  1. Водата може да бъде отличен носител на информация.

Съвременните учени предполагат, че водата „помни“, както положителната, така и отрицателната информация. Кой знае, може би затова фолклорът съдържа приказки за „мъртва“ и „жива“ вода. Между другото, водата, която „помни“ за вредните вещества, съдържащи се в нея, след като попадне у човешкото тяло, може да предизвика болезнени усещания и реакции. Не е така, обаче, когато става дума за Венеция –  градът на водата.

Водата

  1. Значението на водата за човека и човечеството.

Фактите показват, че древните цивилизации се нуждаят от вода и са възникнали именно в басейните на големите реки по света (Нил, Яндзъ и Жълта река, Инд и Ганг, Тигър и Ефрат). Това вещество служи като помощник в буквално всички аспекти на живота. Милениалите са отминали, но човечеството все още не може без това невероятно вещество. Освен това човек може да прекара до осем седмици без храна, а без вода не повече от 5 дни.

Водната повърхност на Земята е 70,8%. Това са моретата, океаните, подземни водоизточници, реки и езера. Нищо чудно, че когато човекът видял Земята от космоса, я нарекъл „синята планета“. Хората стъпили на Луната, разделили атом, измислили микропроцесор. Нямат отговор на въпроса „Как да заменим водата?“ Ето защо това е добра причина да се отнасяте внимателно с прясна вода.