6 природни съставки в помощ на организма

Някога, когато липсвали лекарства, хората разчитали на даровете на природата за различни целебни еликсири. Ето и една част от тях:

Тамян – това растение е култивирано по време на Карл Велики. Днес то се ползва за лечение на грип, бронхит, бъбречни кризи, стомашни проблеми. Само една чаена лъжичка тамян залята с 250 гр. вода е доста предпазване от рак и болести на сърцето за доброто храносмилане. Тамянът се ползва и като подправка в кулинарията, а наред с това чаят от него с лъжичка мед, се справя с всички чревни дискомфорти.

Зехтин – има противовъзпалителни свойства и се съдържа в ибупрофенът. Използва се за облекчаване на различни болежки, а редовната му консумация е гарант за предпазване от рак и болести на сърцето.

Моркови – те се препоръчват срещу разстройство. За целта се обелват няколко зеленчука, сваряват се в гореща и осолена вода и от тях се прави пюре.

Върба – това дърво изумява не само с вида и легендите, които се носят за него, но и с лековитите си свойства. Смята се, върбата помага срещу различни болести и най-вече сваля телесната температура. За целта се прави отвара от върбова кора, която се залива за 20 мин. с гореща вода. Прецежда се и се пие няколко пъти на ден.

Орехи – тези черупчести ядки се препоръчват срещу стрес и нервно напрежение. Те засилват паметта, подобряват функциите на мозъка и концентрацията. Богати са на Омега 3 мастна киселина, витамин Е и стабилизират работата на сърцето.

Малини – този дребен и гранулиран плод е богат на магнезий, желязо и допринася добрия вид на кожата и мускулите. Малините са богати на плодови киселини 9 дъбилни вещества, които повлияват благоприятно върху черния дроб. Малините спомагат за бързото изхвърляне на отровите от организма. Добре е да се мият преди хапване, защото са крехък и нетраен плод.