6 мита за лошите навици

лоши навици

Най-постоянното нещо е промяната“, така твърдят психолози и психотерапевти, но дали нещо, на което сме свикнали с години можем да променим?!

Някой казват, че навика е голямо нещо, а други са на мнение, че пътят към промяната ни дава право да еволюираме.

Каква е истината и как да се справим добрите и лошите навици?

Съществуват приети правила на поведение в обществото. Една от формите, когато някога е изучавана и в училище под дисциплини като – Етика и Морални ценности. Днес, за разлика от миналото много дори не са чували за подобно нещо.

Далеч от подобни неща всеки от нас е учен от малък на това, което е общоприето. Това кое се смята за ненормално, аморални и дори забранено. Няма да се задълбаваме в последните две неща, а ще се насочим право към целта, именно – добрите и лоши навици у всеки от нас. Спомнете си, как реагирате при вида на някой срещу вас, който си гризе ноктите, бърка си в носа или киха, без да постави ръка на лицето. Не одобрявате, нали?! Ето, за това говоря.

Оказва се обаче, че в различните страни нормите на човешко поведение са различни. Някои маниери са смятани за неприятни, а в други съвсем обратното. Какво говорят вредните навици у нас самите и какво казва за това медицината:

Пукане на пръсти на ръцете

И малките деца са учени, че това занимание е нездравословно. То може да доведе до артрит. Съвременни изследвания, обаче сочат друго. В продължение на 5 годишни изследвания се оказва, че пукането на кокалчетата на пръстите на ръцете не вреди на здравето. То наподобява тренировка, при която заздравяват стави и мускулите стават по-еластични. Неприятно е за околните и ако може да се промените, ще е страхотно, но в противен случай няма риск, че на стари години ще имате пръсти като клоните на вековен дъб.

Гризане на нокти

Кой „луд“ може да каже, че това занимание е полезно? Медицината, обаче доказва обратното. При попадане на бактерии в устната кухина защитната ни система се задейства и изработва различни типове „оръжия“ срещу различни инфекции. Така, че ако не успеете да минете на следващ етап от прогреса, то поне няма да „загинете“ от инфекция причинена от микроорганизми.

Кръшкане от работа

Изследванията показват, че мили фотографии, картинки и клипчета подобряват настроението ни, карайки ни да сме по-позитивни. Забавни картинки с животни ни карат да мислим по-функционално, задвижвайки мозъчните ни клетки. Така, че ако временно бягате от служебните задължения, разглеждайки подобни неща никак не е фатално.

Пропускане на тренировки

Нека си признаем – половината от хората не са професионални спортисти, не са кинозвезди, които по всяко време трябва да са безупречни, нито са фитнес инструктори. Ако и вие не сте публична личност, на която трябва идеално атлетично тяло, то и пропуска на тренировка не е фатален. Специалистите дори са на мнение, че пропуска на тренировка, помага на мускулите ни да се възстановят пълноценно и да станат по-силни и устойчиви за следващия път.

Протягане

Като форма за разтягане на мускули и стави, допринася обмяната на веществата, подобрява кръвообращението, намалява болките в гърба. При ефективна физическа дейност, помага за преодоляване на стреса и прави организма по-устойчив. Така, че ако не може да се справите с този навик, приемете го от положителната страна.

Оригване

Някои казват, че „добър човек, лошо не държи у себе си“, така може да се нарече и този процес, който често е смятан за липса на възпитание, гнусен и отблъскващ. Потискането на газовете обаче вреди на организма и при поява на такива навици трябва да се потърси медицинска помощ. Може да има проблеми с храносмилателната система, може да е временна проява от прием на конкретни храни или симптом за друго заболяване. Добре е да се потърси лекарска намеса и лек за симптомите.