6 любопитни факта за грип и грипните ваксини

грип, грипни ваксини

В сезона на най-голям риск от грип, потърсихме отговори на най-задаваните въпроси.

Открихме и 6 любопитни факта за грип и грипните ваксини…

Предвид недоверието и не информираността на потребителите на противогрипна ваксина, потърсихме някои отговори и мнението на специалиста.

Дали трябва да се ваксинираме срещу грип? Дали се очаква грипна епидемия, с какво може да ни помогне или навреди грипната ваксина, научете сега:

6 любопитни факта около грипа и грипните ваксини

Здравите трябва ли да се ваксинират срещу грип

Наред с антигени вид, през годините се менят и епидемиологичните характеристики. В сезона на циркулиращи вируси, населението масово се разболява. Историята на пандемични грипни щампове засяга и млади и възрастни, и хора в активно състояние и хронично болни. Освен, че предпазват от заболявания ваксините помагат и срещу разпространението на болести, сред малките деца и болните възрастни, като свеждат риска от усложнения до минимум. Тук може да видите 4 най-застрашени рискови групи от грип: https://www.interpolezno.com/4-naj-zastrasheni-riskovi-grupi-ot-grip.

Може ли ваксиниран да се разболее от грип?

Въпреки, че на някои е поставена ваксина, дали могат да се разболеят? В България най-масово се използва тривалентна инактивна ваксина срещу грип. Тя съдържа интерактивни антигенни компоненти, без никакъв виртуален генетичен елемент. Така по мнението на експертите, подобна ваксина не може е причини инфекция и усложнения от грипа. Единствено да бъде неефективна ваксината срещу грип може да стане, когато е поставена след заразяване с вируса и преди проява на симптомите му.

Важи ли ефектът на грипната ваксина в следващият грипен сезон?

Много пъти хората грешат в диагнозата си. Понякога настинката е бъркана с грипа. За изграждане на антитела срещу грипната ваксина са нужни 2 седмици, казват специалистите, затова и те препоръчват ваксинирането да стане в есента, преди грипния сезон.

Има ли страничен ефект от противогрипна ваксина

Интерактивните противогрипни ваксини са най-безопасни. Над 40 годишния опит на пазара за фармацевтични изделия показва, че формулата на грипа ревизира всяка година. Най-често нежеланата реакция се проявява в зачервяване , подуване, температура в леки форми, които отшумяват до два дни.

Изгражда ли имунитет грипната ваксина

Хората много пъти пренебрегват факта от честа заболяемост и смъртност, които са провокирани от не излекувани инфекции по белите дробове. Благодарение на ваксината тези неща могат да бъдат избегнати, а имунитета стабилизиран.

Ваксиниране на децата, срещу грип

Това е едно от важните неща, с които специалистите препоръчват да се подхожда с внимание. Трябва да се има предвид, че децата са по-податливи на заболявания; те са уязвими и правят такива и болни, възрастни хора около тях; децата не са защитени срещу вируси, заради постоянно менящите се антигени и вируси в малките им организми.