6 златни правила да живеем по-добре

златни правила да живеем по-добре

Как да живеем по-добре…

Едва ли има човек, който да не се стреми към начина да живеем по-добре. И въпреки, че според проведена анкета 80% от хората в света твърдят, че са щастливи, броят на изписаните от лекарите успокоителни медикаменти непрекъснато расте. Къде се крие щастието, как да го открием и задържим? Специалистите ни помагат да разберем.

Възможно е да живеем по-добре…

Първо да Променим мисленето си!

Щастието е най-крехката величина!

Вследствие на сътресение в живота ни, загуба на близък или депресия, за дълго време то ни се струва мираж. Общоприетите източници на щастие и упование като любимите занимания, семейството и др. невинаги ни помагат“ да го преоткрием. Допълнително от телевизионния екран или радио ефира ни залива информация за насилие, катастрофи и природни бедствия.

ПСИХОЛОЗИТЕ съветват по отношение на щастието да не разчитаме на останалите, а на собствените си сили.

Как да постигнем щастието

То не се състои в търсенето му, а в малките радости, които ни съпътстват ежедневно. То е на една ръка разстояние и е достатъчно да се протегнем, за да го уловим. Стига да умеем да го видим. Успешен ден, един мил поглед, приятна обстановка… всичко това може да се превърне в източник на щастие, само ако успеем да забележим тези прекрасни неща и да се възползваме от позитивните емоции, които носят.

Да почерпим от извора на мъдростта!

Не става дума да се затрупаме с философски книги…

Силата на мъдростта е в една обикновена истина: за да живеем по-добре, да страдаме по-малко и открием щастието, трябва да работим върху самите себе си, а не да разчитаме на външни фактори. Това, разбира се не е лесно. Нито ни гарантира безоблачно щастие през целия живот.

Смисълът да потърсим сили в самите себе си е да разберем, че ако щастието съществува, то е в собствените ни възможности, а не се дължи на обстоятелства като късмет, намеса на околните и т.н.

Психолозите твърдят, че има 6 правила, които са в основата на мъдростта и които трябва да усвоим, ако искаме да докоснем щастието.

Ето ги:

Да приемем външността си:

Лошото отношение към тялото ни, означава липса на уважение към източника ни на усещания и ни лишава от позитивни емоции!

Непрекъснатите изтощителни диети, но също така наднорменото тегло и вредните навици се отразяват негативно не само върху тялото ни, но и върху самочувствието ни.

Мъдростта се състои в това първо да се приемем такива, каквито сме. А след това, без да стигаме до вманиачване, да се погрижим за добрия си силует, като водим здравословен начин на живот.

Да се вслушваме в себе си

За да постигнем вътрешен мир и да подобрим отношенията си с околните, е добре от време на време да отделяме време само за себе си!

Време, в което да се изолираме от външния свят и да си направим равносметка за това, което бихме искали да постигнем, за хубавите неща, които сигурно са се случили напоследък, както и как сме се справили с трудна ситуация. Тези размисли ще ни дадат увереност в собствените ни сили. С тях ще се научим да се вслушваме в самите нас ни носи вътрешно спокойствие, а оттам и положителна енергия и щастие.

Да се освободим от илюзиите

Най-големият враг на мъдростта е измисленият свят, които си създаваме!

Психолозите са категорични, че илюзиите ни откъсват от реалността и ни пречат да преценяваме правилно нещата. Щастието се състои не в измисления свят, а в способността ни да приемаме случващото се около и с нас в неговия истински вид.

Да се дистанцираме

Реалният свят е пълен с препятствия, които бързо могат да ни отчаят!

Ако им отделяме прекалено много внимание и мислим твърде за тях, ние се превръщаме в обсебени от събитията и обстоятелствата, а от там до депресията и разочарованието има само една крачка.

Ето защо е добре от време на време (а особено когато усетим, че нещата се изплъзват от контрола ни), да спрем и да се опитаме да се дистанцираме от случващото се около нас.

Да не съдим другите и да не страдаме от предразсъдъци

В отношението си към околните (от което не можем или не искаме да се лишим), ние сме пристрастни и изпълнени с предубеждения!

Често се водим от наложени ни идеи, схващания и норми. Да се освободим от тях и изградим наша собствена ценностна система не е лесно. Това изисква огромна работа върху нас самите, която обаче е добре да свършим.

Нашият инстинктивен рефлекс е още щом видим нещо ново и непознато, моментално да си съставим мнение за него, без да сме го опознали. И да подхождаме с повече разбиране към собствените си грешки, отколкото към тези на другите. Искаме ли да сме по-щастливи и да имаме по добри отношения с хората около нас? Нека тогава се научим да ги разбираме, вместо да ги съдим!

Да живее настоящето!

Това включва уважение към случващото се в момента, тук и сега и отказ да се влияем от илюзиите!

Но също така изисква и осъзнаване, че миналото е минало, а бъдещето още не се е случило. казано накратко – не можем да бъдем щастливи, ако все търсим опора в миналото и изпитваме съжаление, че то си е отишло.

6 златни правила да живеем по-добре

 

 

Нито ако се опитваме да пренесем живота си в бъдещето. Това не означава да отречем опита, когото сме получили, нито да бъдем безразлични към утрешния ден, а само да изживяваме пълноценно мига, случващото се в момента. Психолозите твърдят, че за да живеем добре, трябва да действаме. А действието винаги става в сегашно време.