5 цвята на здравословната храна

здравословна храна

Знаете ли, коя здравословната храна?

Храни обагрени в топлите тонове на слънцето, са признати от медицината за здравословната храна. Тяхната мощ се крие в каротиноидите, на които са богати.

Здравословната храна

Това са мастно разтворими пигменти, поддържащи имунната система и предпазващи организма от болести. Най-много каротиноиди се срещат в оранжеви, жълти, червени и тъмнозелени плодове и зеленчуци.

Свободните радикали в човешкото тялото, имат връзка със стареенето и са главни виновници за развитие на ракови образувания. Те променят ДНК клетъчната структура на мембраната. Произвеждат се по естествен път от организма, но могат да се образуват и при неконтролирано излагане на слънце, неправилно хранене като прекаляване с пържени храни, тютюнопушене, претоварване с физическа активност и т.н.

За да се защитим от свободни радикали, трябва да приемаме антиоксиданти, а те се съдържат в богати на картиноиди храни.

Как да се храним здравословно?

Научете и кои са 6-те най-мощни и полезни картиноиди, които биха могли да се сервират на трапезата:

здравословната храна

Ликопен

Той е признат е сред най-силните антиоксиданти. Той е червен елемент и придава ярък цвят на плодовете и зеленчуците, в които се намира. Доматите са изключително полезни за мъжете, защото  намаляват риска от рак на простатата. Освен това ликопенът предпазва от болести на сърцето, намалява холестерола, увеличава производството на сперматозоиди при мъжете и се бори с репродуктивни проблеми. Съдържа се в червените природни растения, усвоява се най-лесно и пълноценно при леко загряване на дадения продукт.

Лу теин

Има го в жълтият каротиноид. Действа над доброто зрение и състояние на кожата. Има го най-много в периферната част на окото и помага за намаляване на мускулната дегенерация и отслабване на зрението с напредване на възрастта. Защитава от вредните лъчи на слънцето и се грижи за еластичността на кожата. Среща се в праскови, портокали, манго, сушени сини сливи.

Как да се храним здравословно?

Зеаксантин

Той е събрат на лу теина, защото е концентриран в централната част ретината (макулата). Намалява риска от катаракта и проблеми с отслабване на зрението. Съдържа се в спанака, тиквичките, грах, зелето, броколите, брюкселското зеле, кивито, пъпешите.

Астаксантин

Това е яркочервеният пигмент, който се произвежда от малки водорасли, които се използват на обитателите на морския свят. Така се обяснява и червения цвят на миди (сьомга, скариди, раци). Той е силен антиоксидант и поддържа имунната система, като произвежда антитела. Редовният му прием допринася за увеличаване на добрия холестерол и намаляване на триглицеридите. Съдържа се в сьомгата, пъстървата, скаридите, омарите и други видове раци.

Алфа и бета каротин

Известни са още като провитамин А. Превръщат се в ретинол и се абсорбират от организма. Предпазват от свободните радикали, подсилват имунната система и подпомагат репродуктивните функции. Бета каротин е по-мощен, притежава два пъти повече витамин А. Намалява риска от появата на петна по кожата през бременността.

Как да се храним здравословно?

Има го в домати, моркови, тиква, картофи, зеления фасул и спанак. Когато се прекали с бета каротин, кожата приема жълто-оранжев цвят, това е безвредно състояние, но трябва да се внимава и да се спре приема на продукти съдържащи го в състава си, за известно време, до изчистване на тена на кожата.