5 мита за бременността

бременността

Кажи ми, какво ти се яде, за да ти кажа, какво ще родиш“ е един от 5 мита за бременността…

Момиче или момче – е мит за бременността

Aко до преди малко повече от десетилетие това за хората е било табу, то днес съвременната медицина и технологии достигат до такива открития, които в начален етап от бременността могат да покажат истината.

Откакто свят светува, бременните жени винаги са се вълнували от това, какъв ще е пола на детето, което носят в утробата си. В ерата на ултразвукови открития и диагностики, народните вярвания и способности, да се установи пола на детето останаха на по-заден план. Така ли е в действителност?!

Гадаенето продължава да събужда интерес у хората, а ето и някои митове около пола на бебето:

Висок корем

Хората в миналото вярвали, че ако корема на майката е на високо, то бебето непременно ще е момиче. Истината е, че формата на корема на бременната майка зависи от телосложението й, както и от времето до раждане, но не и пола.

Окосмяване на корема

Старите хора смятали, че окосмяване около корема на майката показва, че ще е момченце. Други прибавили към това вярване и, че окосмяването по краката говори за мъжки пол. Оказва се, че мъжкият пол не произвежда толкова много тестостерон в майчинският организъм, че да окосми тялото на родилката.

Вкусовите пристрастия на майката

Прието е да се вярва, че ако майката родилка набляга на солени и кисели храни, то непременно носи момченце и обратното. Сладкото се пада на момичетата. В действителност бъдещата майка може да развие вкусови усещания от различен характер и те с нищо не показват пола на бебето и чакания наследник.

Полът на плода подсказва, чрез урината на майката

Вярването, че ако урината на бъдещата майка е светла, то тя ще има момиченце и ако е тъмна ще роди момченце е било масово разпространено в миналото. Нищо подобно, отрича медицината. Цвета на урината се променя от заболявания на бъбреците, обезводняване и т.н., но не и от пола на бебето. В случаи на промяна на вета консултация с лекаря е задължителна.

Как бие сърчицето на зародиша

Сърчицето бие учестено при плод момченце. Това схващане е широко разпространено в миналото и убеждение за старите хора. Лекарите не са на същото мнение. За тях честота на сърдечния ритъм показва срока на бременността и подвижността на бебето. Научните открития не правят връзка между честотата на сърдечния ритъм и пола на детето.