5 случая на сексуална криза и как да се справим

сексуалната криза

Сексуална криза – кога и как

В определен етап от живота на жените настъпват промени в сексуалните желания, сексуална криза. Възприятията и погледа над тях, медицината обозначава като сексуална дисфункция.

Кога настъпва сексуалната криза

Такива състояния се определят от различни медико-социални фактори, а те са свързани с физични промени, инерция на ежедневието, промяна във възрастта, еднообразие и рутина и други. Осъзнаването на симптомите и правилното разбиране на проблема от страна и на двамата партньори прави нещата преодолими и възможни.

Сексуалната дисфункция се дели на 4 категории и те са:

  1. Понижено сексуално желание, което често се определя като сексуално разочарование и разстройство у жената.
  2. Невъзможност за постигане на оргазъм.
  3. Болки и дискомфорт по време на полов акт.
  4. Проблеми свързани с матката и влагалището.

5 случая на сексуална криза и как да се справим

Женските реакции в сексуалността са свързани с редица фактори, които са както външни, така и вътрешни. Всяко нещо от ежедневието както емоционални състояния, така и прием на храни може да повлияе в една или друга степен работата на хормоните у жената. Поради тази причина еднозначно и универсално лечение и изход от проблема няма.

Задължително условие е консултацията със специализирано медицинско лице и обща оценка на състоянието на жената. След направата на конкретни изследвания може да се идентифицира проблема и да се открие конкретната причина.

Често диагностичният подход се оказва добра алтернатива, а за целта е нужно съдействие от гинеколог, сексолог, психотерапевт и вътрешен лекар. В някои случай се налага и намесата на ендокринолог. При над 80% от случаите не се налага медикаментозно лечение.

Това, което може да направи всяка жена при усещане на подобни симптоми и диагностициране на сексуална криза е тук.

Как да се справим със сексуална криза:

  1. Общувайте с партньора и споделете притесненията си. Статистически погледнати нещата, двойките, които обсъждат проблемите си страдат в по-малка степен от подобен род проблеми.
  2. Постарайте се да водите здравословен живот. Спорта, движенията, правилното хранене може в голяма степен да покачи либидото, без дори да се налага посещение на някои от споменатите специалисти.
  3. Обърнете внимание на тазовата мускулатура. Сутрешна гимнастика, плуване, ходене, йога, каланетика могат в голяма степен да помогнат при проблеми с влагалището и срещу липса на оргазъм.
  4. Потърсете мнение и консултация със сексолог, в случай, че не успявате само с партньора да намерите изход от създалата се ситуация.
  5. В случай, че лекувате някакво друго заболяване с медикаменти и забележите пристъпите на сексуална криза, то добре е да се консултирате с лекаря, назначил лечението и да споменете за страничния ефект, в който се съмнявате.