4 съвета за справяне с предменструалния синдром

пмс

От предменструалния синдром страда всяка 3-та жена. Повечето изкарват този период сгушени в леглото, а някои дори вземат болничен за предстоящите дни.

Чувстваш се ужасно, преди всеки месечен цикъл и усещането за предменструалния синдром е непоносимо?!

Какво представлява предменструалния синдром

Подуване на корема и отоци по крайниците са дребни кахъри. Какво да говорим, когато стане дума за смяната на сезона, закъсненията, след дълги пътувания или смяна на часовите пояси и всичко това ти докарва панически стрес. За обилното кървене, болките ниско в таза, цялостната отпадналост, главобола и гаденето и дума да не става.

Предлагаме ти няколко мерки, с които може да „разкараш ПМС-то“

Следвай препоръките, които дават специалистите и поне в летния сезон забрави за синдрома на предменструалната неразположеност:

Против издуванията

Солените храни работят в полза за задържане на водите в тялото. Ако не можеш да се откажеш изцяло от тях, то поне приемай повечко течности, за да отмиваш натрупванията и да не задържаш излишни количества.

Премахни мрачното настроение

Кисела си, леко потисната и ако някой ти каже нещо на „въпреки“ ти идва да „го изядеш с все парцалките“. Спокойно, има решение. Специалистите съветват да хапваш по-леки храни. Храни се на често и по малко. 5-6 хранения със сложни въглехидрати, каквито са бобените храни, леща, грах и мюсли са много полезни за тялото ти преди този период. Те са богати на химикали и съдействат на серотина да се задържа на високи нива. Не бива и да се превръщаш в чудовище, дори да хапваш най-здравословните храни.

Гърдите те болят

Главни виновници за неразположението и напрежението в гърдите са простагладините. Те представляват субстанции, сходни с хормоните, които се произвеждат в големи количества преди самия цикъл. Нивата им могат да се намалят с прием на 400 единици витамин Е, една седмица преди месечното неразположение. Някои лекари предписват и болко-успокояващи, които в голяма степен облекчават чувствителността в бюста.

Излез от летаргията на ПМС със спорт

Обратно на мрънкането, че в този период не бива да се натоварваш физически, специалистите съветват да продължиш да правиш месечните си тренировки. Така ще предизвикаш бум в хормоните. За още по-голям ефект може да добавиш по един час сън към нощта.

Научи още 4 въпроса около ПМС.