3 забележителности в Банско, които не бива да пропускате

Банско

Ако имате списък със зимни курорти, от които да избирате, то забележителности в Банско, трябва да са в списъка. Това, което малко знаят обаче се крие в тайните очароващи всекиго, а именно Банско е не само ски курорт, но и популярна туристическа дестинация за всеки сезон от годината.

И ако и вие сте от онези неуморни номади, които обичат да обикалят света, то преди да стегнете куфара и да се отправите към полите на Пирин, предлагаме ви списък с три забележителности, които действително трябва да посетите:

Тунелите на Банско – дори в картите и туристическите маршрути не са отбелязани, но под всеки банскалия се крие тунел. Под земята всички тунели се кръстосват, а по време на турско робство са били ползвани за скривалища. Тунелите отвеждат до църквата „Св. Тройца“, която е обгърната от дебели зидове. В двора на църквата може да се зърне голяма камбанария, високи и тесни процепи, наподобяващи укрепления от миналото. Днес съвременния посетител на Банско може да зърне на това място, единствено гнезда на щъркели, а самата църква с великолепието и мощта си напомня за отминалите времена. Тихо пази иконите останали от времето на Молеровите.

Музеите в Банско – задължително условие за всеки гост е с престоя си за повече от една вечер в Банско да посети музеите на града. От това място могат да се разгледат икони в художествената Банска къща, къщите музеи на Никола Вапцаров и Неофит Рилски, етнографски музей Радонова къща, духовен и исторически център „Св. Паисий Хилендарски“.

Молеровите – така наричат Банско, заради известния род Молеров. Негов основоположник е бил на Банската художествена школа. Известни са имената на Молера, Тома Вишанов Хаджиикономов. По преданията, които се носят  от 1770 г., Тома заминава да учи живопис във Виена. Щом се завръща от там получава прозвището Maler, което идва от немския език и означава художник. Повлиян от европейската църковна и светска живопис, Тома създава иконите по начин, които им придава жизненост, енергия, светлина, експресивност. До тази дата подобни творения не са били известни никому в Бълагрия. Така са поставени основите на два водещи аспекта в банската школа – дърворезба и живопис. Представители от нея работят в различни краища на света – Света года, Македония и др. След този период са изографисани редица манастири, храмове, църкви и само в рамките на едно столетие на всяко боже място е вдъхнат сякаш нов живот. Молеровите творения носят характеристики познати за възрожденската живопис, а с нейното колебание между старите иконографии и традиции в стремежа към създаване на нова стилистика. Така наследниците на Молеровия род днес живеят в старата къща, разположена на самия център на Банско.

Информация за имотите на Банско и региона, може да получите обстойно на http://imotibansko.com.