20 интересни факта за сърцето

сърцето

Любопитни факти за сърцето

Сърцето, заедно с мозъка е съществен орган за функционирането на тялото. Това е най-важната част от тялото, така че винаги трябва да подхождаме към него с повишено внимание.

Ето 20 от най-интересните факти за сърцето, които може би не сте знаели:

Факт – 1 за сърдечния ритъм

Сърдечният ритъм генерира много енергия всеки ден. Силата му се равнява на шофирането на камион за около 25 километра. По време на жизнения цикъл, този орган генерира толкова енергия, колкото е необходимо за преместване на камиона на разстояние от Земята до Луната и обратно.

20 интересни факта за сърцето

Факт – 2 сърдечните тонове

Първото устройство за прослушване на сърдечни звуци, стетоскопът е изобретено от френския учен и лекар Рене Лаенек. Това се случило при много интересни обстоятелства. След като докторът установил, че слушането на сърдечния ритъм с ухо е много трудно, когато пациентът има голям бюст.

Факт – 3 заболявания на сърцето

Не трябва да се притеснявате за рак на сърцето, защото рискът е много минимален. Сърцето е изградено от специални клетки, които спират да се делят рано. Следователно сърдечният орган е най-често засегнат от вторичен рак, така наречените метастази.

Факт – 4 пейстмейкър

Първият пейсмейкър е изобретен в средата на 20 век. През 1958 г. за първи път е имплантиран под човешката кожа. Първият човек, който получи това устройство, бил Арне Ларсон. В резултат на това, той живял по-дълго от хирурга, който инсталирал пейсмейкъра му.

Факт – 5 трансплантация на човешко сърце

Първата успешна трансплантация на човешко сърце е направена през 1967 г. от Кристиан Бернан. Оттогава са извършени много подобни операции. От това време до днес, технологиите са светлинни години напред. Днес учените изучават възможността за трансплантация на сърцата на животни (например прасе) при хората.

Факт – 6 за сърцето

В миналото учените вярвали, че сърцето само по себе си произвежда кръв. Едва през 1616 г. Уилям Харви открива, че количеството кръв в тялото е много ограничено и кръвоносната система е отговорна за този процес.

сърцето

Факт – 7 сърцето = помпа

Човечеството знаело, че сърцето работи като помпа, дори преди нашата ера. Първият, който предложил тази идея, бил ученият и лекар Еразистрат, който живеел на остров Хиос, около 300 г. пр. Н. Е.

Факт – 8

Един от най-негативните фактори за здравето на сърцето е лошата екология. След него се нареждат лошото хранене, пушенето и консумация на алкохол.

Факт – 9

В човешкото сърце има 4 камери, докато хлебарката има цели 13. Именно сърцето на хлебарка станало прототип за създаване на изкуствено сърце. Такова сърце продължава да работи, дори ако една от камерите се провали.

сърцето

Факт – 10

Увеличеното сърце може да бъде причинено от хронично хъркане. Хората, които хъркат, развиват сънна апнея. Това заболяване се характеризира със спиране на дишането, което се отразява негативно над здравето на сърцето.

Факт – 11

При хората сърцето започва да бие 4 седмици, след зачеването и не спира да работи до смъртта.

Факт – 12

Сърцето осигурява кръвоснабдяване на всички клетки в тялото. Има 75 трилиона от тях. Няма кръвоснабдяване само в роговицата на очите.

факта за сърцето

Факт – 13

Китът има най-голямото сърце на планетата. Размерът му е един метър и половина, а теглото му е около 180 кг.

Факт – 14

По време на живот, сърцето изпомпва около 5,7 милиона литра кръв, като се приеме средната му продължителност.

Сърцето

Факт – 15

Чуваме туптенето на сърдечния орган в момента, когато клапите му се затварят.

Факт – 16

Първата операция на открито сърце е извършена през 1893г. Хирургът Даниел Хейл Уилямс, който я направил е един от малкото кардиохирурзи в САЩ по онова време.

Факт – 17

Според уверенията на древните египтяни, човек може да движи сърцето си и някои други вътрешни органи, вътре в тялото си.

сърцето

Факт – 18

Най-малкото сърце, сред всички живи същества е на мимаридата (Mymaridae) известа повече като фея или приказна оса.

сърцето

Факт – 19

Най-малкият бозайник в света е пигмейската землекопа. Тя е известна и с това, че има най-бързия пулс, сред всички живи същества. Нейното сърце достига 1200 удара в минута.

20 интересни факта за сърцето

Факт – 20

Сърцето на жената бие малко по-бързо от мъжкото – със средна скорост от 78 удара в минута. В същото време мъжкият сърдечен орган бие със скорост от 70 удара.

Вижте още по темата: Какво представлява нередовен сърдечен ритъм – ПМ.