11 правила за слънчеви бани

слънчеви бани

Как да правите слънчеви бани, без да си навредите?

Съществува ли здравословен слънчев тен и как правилно да се съчетават слънчевите бани… Нека разберем сега:

Слънцето може да е помощник по пътя за повече красота и привлекателност или обратното, може да навреди на човек. В умерени дози слънчевите лъчи подобряват кръвообращението и имунитета.

слънчеви бани

Как да правите слънчеви бани, без да си навредите?

Ако „прекалите“ със слънчевите бани, може да получите изгаряния. В резултат на слънчеви изгаряния настъпват и някои промени в тялото, различни заболявания, за които едва ли ще искате да мислите под нежните топли лъчи.

Нека изброим основните правила и как правилно да се съчетават слънчевите бани. Когато знаете кое е правилно и кое не няма да се страхувате от нищо:

1. Слънчеви бани трябва да се правят, преди 11 или след 16-17 часа.

Трябва да започнете летни процедури за тен с по 10-15 минути, като постепенно увеличавате времето всеки ден. И така, дори когато кожата вече възприема слънцето спокойно и безболезнено. Трябва да правите слънчеви бани не повече от 2-3 часа на ден. През останалото време е по-добре да се скриете на сянка. Ако останете на слънце дълго време тогава, освен изгаряния и слънчев удар, можете да си навлечете и старчески петна.

Интересен факт:

Колкото повече почернявате на млади години, толкова повече старчески петна ще получите в напреднала възраст.

Как да правите здравословни слънчеви бани

2. След плуване в морската вода, изплакнете се с течаща прясна вода

Солените капчици действат като малки лещи и кожата може да изгори. Капките прясна вода са подобни на лещите, но са по-слаби.

3. Не мислете, че седейки постоянно във вода, няма да изгорите

Дори да сте на дълбочина половин метър, пак поглъщате около 60% от ултравиолетовите лъчи.

4. За да се изложите на слънчеви бани трябва да сте със защитен крем

Когато отивате на плаж, не забравяйте да използвате слънцезащитен крем с висока UVA или SPF. Колкото по-висок слънцезащитния фактор, толкова по-добре. Отделете време, когато избирате свой собствен плажен крем.

5. След слънчеви бани е добре постепенно да се охладете

За целта постойте малко на сянка. Помнете, че човешката кожа не обича резките промени в температурата. Може да започне да изпръхва и да се лющи. Също така, колкото по-близо сте до водата, толкова по-бързо ще получите тен и разбира се, ще изгорете.

6. Какъв е правилният начин за слънчеви бани по отношение приема на храна?

Най-добре е да отидете на плаж 1-1,5 часа, след хранене. Това съветват експертите. Това е най-оптималното време. Слънчевите бани на гладно или след обилно хранене не са препоръчителни. И в двата случая ще е трудно за тялото.слънчеви бани

7. Слънчеви бани в легнала поза

С тях трябва да внимавате. Не бива да заспивайте. Необходимо е правилно да правите слънчеви бани, като постоянно се обръщате, за да не изгорите. Внимавайте и, защото човекът, на съседния шезлонг, едва ли ще забележи, че припадате. Може чисто и прости да си помисли, че спите.

8. Когато се възстановявате под слънчевите лъчи, пийте само чиста, не газирана вода

Изпивайте поне 1,5 литра на ден, за да наситите тялото с вода. Откажете се за известно време от декоративната козметика. От нея кожата на лицето, също трябва да си отпочине. Наред с това напудреното или тонизирано лице може да почернее и да се покрие с грозни петна.

9. Слънчеви бани с шапка

Още от детството родителите ни учат, че трябва да парвам слънчеви бани с шапка на главата. Е, така е правилно, за да се предпазим не само от пряката слънчева светлина, но и от топлинен удар.

10. Защита от слънцето за бенките

Ако имате редица малки или няколко големи бенки, преди да отидете на плаж, консултирайте се с лекар. Това изобщо не е шега! Грижете се за здравето си. То е по-скъпо от бронзовата кожа.

11. UV лъчите и косата

Излагане на косата на външни влияния, като например под климатик, а след това на парещите лъчи на слънцето не работи в нейна полза. И все пак, има много стилизиращи продукти (лакове, мусове, гелове), които съдържат SPF. Като допълнително средство може да прилагате изплакване на косата с лека и сладка вода.

Вече знаете, как да правите слънчеви бани на плажа. Време е да отидете на почивка и да се възползвате от плажуването разумно. Само така лицето и тялото ви могат да имат идеален тен.