10 невероятни факти за Мегалодон

Мегалодон

Мегалодон – най-големият хищник в света

Ако сте мислили, че Голямата бяла акула е чудовище, още не сте виждали Мегалодон. Тези гигантски чудовища са съществували в древната плиоценска епоха.

Мегалодоните, известни още като мега зъби, изчезнали, преди много векове. Днес те будят интереса на учените и впечатляват с размер и тегло. От приказките за тях, настръхват не само децата.

Най-мощният хищник на праисторическия свят

Мегалодон бил стратегически ловец. Той демонстрирал по-високо ниво на интелигентност от сегашната бяла акула. Любимите му жертви били деветметрови китове.

Най-големият воден хищник, увреждал жизненоважни органи, чупел костите и ги оставял неспособни да правят, каквото и да било по време на атаката. Проучванията показват също, че перките му служели да нападна и обездвижва дори кит.

  • Вкаменените зъби на Мегалодон са бъркани с драконови езици

По време на Ренесанса са открити огромните зъби на Мегалодон. Разкопките са направени в Скалистите планини на Колорадо. Хората ги объркали с езици на древни дракони. Едва през 1667 г. датският еколог и натуралист Николай Стено ги идентифицирал като зъби от акула.

Най-старият намерен мегалодон е на 28 милиона години

Учените смятат, че мегалодоните са живели в геоложката епоха Mиоцен, преди 16 милиона години. Най-старите останки от тези хищници са открити от късния олигоцен, или преди 28 милиона години. Този вид е изгубен преди около 2,6 милиона години. Мегалодон означава „голям зъб“.

Мегалодон

  • Зъбите на мегалодон са по-големи от зъбите на всеки друг познат вид акули на планетата.

Научното име е Carcharodon Megalodon е интерпретирано като „Голям зъб“. От всички фосили на Мегалодон зъбите му са най-честите находки. Всеки от тях е с размер над 18 сантиметра и има формата на назъбени триъгълници. Вкаменелостите на тялото на Мегалодон са рядкост, така че учените основават изследванията си върху самите зъби.

  • Мегалодоните не са придирчиви. Те се хранят с всичко, включително и своя вид.

Зъбите на мегалодон са по-големи от зъбите на всеки известен вид акули на планетата.

Мегалодоните приемат за плячка, всичко, което плава в морето. Делфините, китовете, костенурките, рибите и други морски същества са тяхна храна. Открити са много вкаменелости и кости от китове, които носят следи от нападенията на Мегалодон.

Появата на мегалодон доведе до голяма диверсификация на морските китоподобни, както и до промяна в тяхното поведение и навици на лов. За по-голяма защита акулите започнали да ловуват в стада. Мегалодоните също показаха канибализъм, като ядат по-малки екземпляри от своя вид.

Мегалодон

  • Новородените мегалодони достигат размер до почти 4 метра

Малките мегалодони са с дължина от 2 до 4 метра при раждането. Те били месоядни и се хранели с морски костенурки, риби и други по-малки морски същества.

  • Дори гениталиите на мегалодон били по-големи от цели акули

Питър Климай, експерт по археология в Калифорнийския университет, твърди, че пенисът на Мегалодон е с размерите на бяла акула. Изследователите са открили, че най-големият, може да достигне размери до 25 метра дължина. Експертите оценяват обичайния размер на Мегалодон на почти 16 метра.

Защо мегалодоните изчезват като вид?

Съществуват три теории свързани с изчезване на този вид. Една от тях е ледниковия период и по-ниските температури на океана. Мегалодоните обитавали по-топли води и поради неспособността си да се адаптират към студените условия, умирали.

Друга причина за изчезването им е липсата на обичайната храна от праисторически морски създания. По това време броят сини китове, контролиращи водата и мигриращи към полярните райони, се увеличил.

Третата, най-малко популярна теория е възможността за унищожаване на мегалодони от стада смъртоносни китоподобни.

Мегалодон

Мегалодонови вкаменелости са открити по целия свят

Голямата бяла акула се срещала по целия свят. Това се доказва от находките вкаменелости на тези същества във всяка част от земното кълбо. Мегалодоните не се ограничават до един регион. Те се разпространявали навсякъде, където имало храна. Досега мегалодоновите зъби са открити в райони на Ямайка, Австралия, Япония, Малта, Индия, Европа, Африка и Америка.

Челюстната на Megalodon

Челюстната на Megalodon може да смачка модерен автомобил

Изследователите изчислили, че ухапване от възрастен, може да смаже малка кола. Това станало ясно, след направено компютърното моделиране, което включвало структурата на зъби, според размера на челюстта.

Мегалодоновата захапка за възрастен екземпляр достига до 18 100 кг.

Вижте още: 4 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА НЕОБЯСНИМИТЕ НЕЩА НА ЗЕМЯТА.